Expositie ‘Uit alle windstreken’ toont aanwinsten Provinciale Atlas

(28 februari 2019)

Gedeputeerde Jack van der Hoek opent op 1 maart de tentoonstelling 'Uit alle windstreken. Nieuwe aanwinsten Provinciale Atlas Noord-Holland 2018'.

expositie Provinciale Atlas

Foto: Gezicht in Waterland (Joanne Quispel)

De expositie laat een selectie zien van foto’s, prenten, tekeningen en kaarten die in 2018 zijn toegevoegd aan de collectie van de Provinciale Atlas. Vanaf 4 maart is de tentoonstelling te zien bij het Noord-Hollands Archief.

De Provinciale Atlas Noord-Holland is een collectie prenten, tekeningen, kaarten en foto’s die betrekking hebben op de hele provincie. De afbeeldingen geven een duidelijk beeld hoe Noord-Holland er uit zag en zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. De collectie bestaat uit meer dan 82.000 objecten. De collectie is te zien op de website van het Noord-Hollands Archief.

Aanwinsten

In de tijdelijke tentoonstelling wordt een selectie getoond van de beeldobjecten die in 2018 verworven zijn. Er is een mooie dwarsdoorsnede gemaakt die de bezoeker meeneemt naar bijzondere plekken en momenten in het landschap en de steden van de provincie. Zo reist de bezoeker naar het eiland Texel, bezoekt hij een puur Noord-Hollands landschap uit Waterland, kan hij het vuurwerk bewonderen ter gelegenheid van de troonsbestijging van prinses Wilhelmina in 1898 in Hilversum, maar ook een kunstenaar aan het werk zien in de Schoorlse Duinen.

De tentoonstelling is van 4 tot en met 31 maart te zien bij het Noord-Hollands Archief aan de Jansstraat 40 in Haarlem. De toegang is vrij.

1888

De Provinciale Atlas is eigendom van de provincie Noord-Holland. Het provinciebestuur is in de tweede helft van de negentiende eeuw begonnen met het aanleggen van een verzameling kaarten en prenten van Noord-Holland. In 1866 kocht de toenmalige provinciaal archivaris dr. P. Scheltema 13 manuscriptkaarten van Noord-Hollandse steden, rond 1560 getekend door Jacob van Deventer in opdracht van Philips II. Dit was de eerste aanzet tot wat in 1888 de Provinciale Atlas Noord-Holland zou worden. Het Noord-Hollands Archief beheert de collectie en verzorgt de promotie en de aankoop van nieuwe objecten.