Gunning Hilversumse deel van toekomstige HOV-lijn definitief

(22 februari 2019)

Spoorwegbeheerder ProRail heeft in het kader van het project HOV in ’t Gooi de aanleg van de vrije busbaan in Hilversum definitief aan bouwbedrijf BAM gegund. Eerder in het proces ging de opdracht naar een bouwcombinatie van VolkerWessels. Dat gunningsbesluit is naar aanleiding van de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem begin deze week, ingetrokken.

Gunning Hilversumse deel van toekomstige HOV-lijn definitief

De zaak ging om het totaal aantal punten dat beide aannemers behaalden voor het onderdeel dat ging over het beperken van overlast. Het aantal punten kan op 2 manieren tot stand komen: experts kunnen rond de tafel gaan zitten en tot consensus komen, of het puntenaantal kan rekenkundig bepaald worden. De rechter in Arnhem vindt op basis van de aanbestedingsleidraad dat die laatstgenoemde methode toegepast had moeten worden. Dit betekent dat BAM Infra B.V het Hilversumse deel van de snelle busverbinding mag aanleggen.

BAM begint zo spoedig mogelijk met het uitwerken van de bouwplanning. Arend van Dijk, projectmanager bij de provincie Noord-Holland: “Heel fijn dat deze onzekere periode nu voorbij is en we bewoners en belanghebbenden duidelijkheid kunnen bieden. Binnenkort weten we waar én wanneer de schop in de grond gaat.”

Zorgvuldig

In totaal dienden 4 aannemers een aanbieding in. Een onafhankelijk beoordelingsteam leest, oordeelt en kent punten toe. Steeds vaker wordt door 1 van de aanbieders bezwaar gemaakt tegen gunningsbesluiten. Contractmanager Maarten Mulder van ProRail: “Nu het Hof zich heeft uitgesproken, weten we zeker dat BAM de terechte winnaar is.”

Het contract dat nu aan BAM Infra B.V. wordt toegewezen bestaat grofweg uit de bouw van een vrije busbaan tussen Laren en Hilversum, een spoorwegonderdoorgang op de Oosterengweg en de bouw van een natuurbrug in Anna’s Hoeve.