Fiets- en natuurverbinding Nigtevecht en dwarsligger faunapassage genomineerd voor natuurprijs

(25 januari 2019)

De natuurverbinding bij de Liniebrug bij Nigtevecht en de dwarsligger faunapassage in het Rondje Naardermeer zijn genomineerd voor de Natuurprijs van het Netwerk Groene Bureaus (NGB). De bureaus die de ontwerpen in opdracht van de provincie Noord-Holland maakten, horen op 30 januari of ze hebben gewonnen.

Video fiets- en natuurverbinding Nigtevecht en Dwarsligger faunapassage

Klik op de afbeelding om de video over de 2 genomineerde projecten te bekijken.

“In het natuurgebied Naardermeer ligt een mooie fiets- en wandelroute die wordt doorbroken door een drukke spoorlijn”, vertelt Jaap Bond, gedeputeerde Recreatie. “Met het aanleggen van een tunnel èn onderdoorgangen voor dieren maakt de provincie Noord-Holland dit rondje compleet. In augustus 2019 worden er 2 tunneltjes tussen de spoorbielzen aangelegd waar bijvoorbeeld padden, kikkers en otters doorheen bewegen. Deze zogenaamde dwarsligger faunapassage is speciaal voor dit project ontworpen, waarmee de provincie een wereldprimeur mogelijk maakt.” Bureau Waardenburg was verantwoordelijk voor dit ontwerp.

Liniebrug

Als onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk verbindt de sinds september 2018 geopende Liniebrug de fietsroutes langs de Hollandse Waterlinie en langs de stelling van Amsterdam. Bond: “Tijdens de aanleg hebben we de kans gegrepen om tegelijkertijd ook voor dieren een overtocht mogelijk te maken. Er zijn verlaagde oevers aangelegd voor onder andere ringslangen en reeën en de omgeving is aantrekkelijker gemaakt voor deze dieren zodat ze gelokt worden naar de plek waar de verlaagde oevers zijn. Een project waarin de provincie veel geïnvesteerd heeft en waarop ik enorm trots ben.”

NGB Natuurprijs

De prijs wordt uitgereikt door Adnan Tekin, gedeputeerde natuur, op het provinciehuis in Haarlem. In totaal zijn er 12 genomineerden. Ook 2 andere Noord-Hollandse projecten zijn genomineerd voor de prijs: de Archipel de Marker Wadden en Wildspotter.nl.

Het Netwerk Groene Bureaus wil natuurprojecten tonen waar zijn leden aan werken en waar zij trots op zijn. Goede resultaten, stimulerende ervaringen én ondervonden werkplezier inspireren tot nieuwe initiatieven. Voor het meest inspirerende natuurproject in 2018 stelt het Netwerk Groene Bureaus de NGB-Natuurprijs beschikbaar.