Provincie Noord-Holland zorgt voor snel internet in het buitengebied

(17 januari 2019)

Voor ruim 13.000 Noord-Hollandse adressen in het buitengebied komt een snel-internet-aansluiting rap dichterbij. Sinds de provincie Noord-Holland de mogelijkheid biedt om garant te staan voor de lening die nodig is om snel internet aan te leggen, zijn tal van initiatieven in een stroomversnelling geraakt.

Er blijven 5.000 adressen over waarvoor op dit moment nog geen serieuze plannen zijn voor de aanleg van glasvezel.

Gedeputeerde Economie en Landbouw van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond: “Snel internet is onmisbaar in onze moderne samenleving. Het is nodig om je huiswerk te kunnen maken, om je bedrijf te runnen, boodschappen te doen of zorg aan te vragen.” De aanleg van glasvezel was lange tijd niet rendabel in het buitengebied. De provincie staat garant voor initiatieven in Hollands Kroon en Beemster, waardoor zo’n 3.500 adressen een vaste breedbandverbinding krijgen. Bond: “Intussen is de markt aangetrokken en zijn andere initiatieven in een stroomversnelling gekomen en waardoor nog eens zo’n 10.000 adressen uitzicht hebben op snel internet. Dit is een resultaat waarmee ik heel blij en tevreden ben.”

Samenwerkingsovereenkomst

Op 16 januari ondertekende Bond een samenwerkingsovereenkomst met kabelexploitant Glasvezel buitenaf: “de provincie staat hier niet garant, want de markt pakt dit nu zelfstandig op. We kunnen de exploitant wel helpen bij hun contact met de verschillende overheidsdiensten waar zij mee te maken krijgen bij de aanleg van glasvezel.” Glasvezel Buitenaf wil snel internet bieden in het buitengebied van de gemeenten Wormerland, Landsmeer, Purmerend, Oostzaan, Waterland en Edam-Volendam.

Voor de overgebleven 5.000 adressen onderzoekt de provincie de mogelijkheid van vast-draadloos internet. Als daar alsnog glasvezel door de markt wordt aangelegd, krijgt dat uiteraard voorrang. Door de relatief korte afschrijftermijn kan een vast-draadloos netwerk ook gezien worden als opstap naar een toekomstige aanleg van glasvezel.

Knelpunten

In het coalitieakkoord ‘Ruimte voor Groei’ (2015-2019) belooft de provincie om “de knelpunten van digitale ontsluiting in kaart te brengen en te onderzoeken op welke wijze glasvezel zo goed en breed mogelijk bereikbaar wordt in Noord-Holland.” Op 18.000 percelen in het Noord-Hollandse buitengebied bleek nog geen snel internet mogelijk. Het streven is om in 2020 deze adressen te hebben voorzien van een breedbandaansluiting van tenminste 100 megabit per seconde.