Ribbius-Peletier-penning: suffragettes als inspiratie

(08 januari 2019)

De opdracht: ontwerp de ‘Ribbius-Peletier-penning’, die de komende 5 jaar wordt uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. De ontwerper: vormgever/kunstenaar Jennifer Hoes. Maar hoe gaat zo’n proces nou in zijn werk? In haar atelier in een voormalig schoolgebouw in Haarlem geeft Hoes een kijkje achter de schermen.

“Begin 2018 werd ik door de werkgroep 100 jaar vrouwenkiesrecht van de provincie gekozen om de Ribbius-Peletier-penning te ontwerpen. Vanaf april bezocht ik regelmatig de vergaderingen een gevoel te krijgen bij de werkgroep en hun ideeën. Dat is voor mij erg belangrijk om inspiratie uit te halen. Vooral omdat ik geheel de vrije hand kreeg.” De eerste tijd is het vooral broeden op een idee, vertelt Hoes: “Het zit dan dag en nacht in mijn hoofd. Een spannende periode, omdat ik met een deadline te maken heb. Maar uit ervaring weet ik dat het altijd goed komt.”

Prototype
Het prototype van de penning.

Inspiratie

“Ik dacht eerst aan een portretpenning, met het portret van Liesbeth Ribbius Peletier, de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland naar wie de penning vernoemd is. Maar dan gaat het maar over 1 vrouw. Ik vind dat dat opengehouden moet worden voor interpretatie. Ik ben niet zo thuis in de politiek, maar heb wel een feministische inborst. Daarom dacht ik tijdens het denkproces aan de suffragettes: de vrouwen die het vrouwenkiesrecht mogelijk hebben gemaakt. Zo kwam ik tot mijn ontwerp.”

Traditioneel en hedendaags

Het ontwerp is een stemvakje van brons met daarin rood wolvilt, de kleur van het stempotlood. Het vilt kleurt het vakje niet in, maar gaat er dwars doorheen. Hoes: “Dat, samen met de kleur rood, laat strijdbaarheid zien.” Met de combinatie brons, het traditionele materiaal voor een penning, en vilt, materiaal wat je juist niet bij een penning verwacht, wil ze een brug slaan van vroeger naar nu. Ook het feit dat de woorden vrouw, kies, recht (eveneens een oproep aan vrouwen) en de jaartallen 1919-2019 met laser aan alle 4 kanten in het vilt worden gegrafeerd, staat symbool voor het heden. Over ieder detail is nagedacht: Hoes wil voor de woorden een font gebruiken, dat door een vrouw is ontworpen. 

mal van de penning
De houten modellen van de penningen en 3 kleurproefjes van het vilt.

Timmermansoog

Toen het idee er eenmaal was, ging Hoes meteen aan de slag met het prototype van hout en vilt. “Ik hoef een ontwerp niet uit te tekenen. Met mijn timmermansoog heb ik een goed gevoel voor maatvoering.” Daarna maakte ze houten modellen van de penning, 2 delen die door middel van kleine pootjes aan elkaar vastgezet kunnen worden. Het vilt, dat Hoes zelf verft, komt daartussen. De houten modellen gebruikt de bronsgieter om de bronzen penning te maken. Deze wordt gepatineerd, waardoor het brons een zwarte kleur krijgt. Naast de penning maakt Hoes ook een vierkant boekje met portretten van vrouwen in de politiek: “Het boekje is net zo groot als de penning. Omdat de penning in het midden open is, kan je de penning op het boekje leggen en dan krijg je een doorkijkje naar deze vrouwen.”

Aanmelden van kandidaten voor de penning kan nog tot 14 januari via ribbiuspeletierpenning@noord-holland.nl.

Video: achter de schermen

Ribbius Peletier penning 2019: achter de schermen
Klik op de afbeelding om de video te starten.