Wie wordt de groenste politicus van Nederland?

(09 juli 2019)

Gedeputeerde Adnan Tekin (Natuur) en Statenlid Michel Klein van Noord-Holland zijn door Natuurmonumenten genomineerd voor de Groenste Politicus van Nederland. Het is de elfde editie van deze publieksverkiezing die door Natuurmonumenten wordt georganiseerd. De winnaar wordt op 10 maart 2019 bekend gemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels (NPO Radio 1).

Natuurmonumenten gooit het dit jaar over een andere boeg. Voorheen konden alle politici genomineerd worden als zij zich hadden ingezet voor een groenere wereld. Van gemeentelijke-, waterschaps- en provinciale politici tot landelijke en Europese politici.

Adnan Tekin
Adnan Tekin

Dit jaar spelen de provinciale verkiezingen een grote rol. En vooral de toegenomen rol van provincies voor de bescherming van natuur en landschap. Daarom heeft Natuurmonumenten besloten uitsluitend provinciale politici te nomineren voor de verkiezing van Groenste Politicus. Natuurmonumenten heeft aan de hand van 5 thema’s 10 kandidaten op de groenste kieslijst geplaatst. De inzet van de kandidaten is beoordeeld op de volgende onderwerpen: Landschap – Landbouw & Voedselvoorziening – Natuur & Biodiversiteit – Klimaat & Water – Betrekken & Participatie.

Stemmen kan tot en met zondag 10 februari. De 3 kandidaten met het hoogst aantal stemmen gaan door naar de finale. Uit de 3 finalisten kiest een vakjury, die bestaat uit Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Louise Vet (bioloog en hoogleraar ecologie) en Koos Dijksterhuis (journalist en schrijver van een dagelijkse natuur column in Trouw ), de winnaar.