Nieuwe editie SCHATRIJK over archeologie Kennemerduinen

(08 juli 2019)

Gouden sieraden uit de bronstijd bij Velsen, een orkawervel bij de ruïne van Brederode en karresporen bij Bloemendaal.

Dat zijn enkele aansprekende archeologische vondsten uit het Zuidelijk Duingebied van Noord-Holland die staan beschreven in de nieuwste editie van de glossy SCHATRIJK.

Gedeputeerde Zita Pels reikte 3 juli 2019 het eerste exemplaar uit. De wethouders Jeroen Verwoort van Velsen, Henk Wijkhuisen van Bloemendaal en Ellen Verheij-de Haas van Zandvoort namen het magazine van haar in ontvangst in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen.

Schatrijk

Het blad geeft een beeld van de archeologische wetenswaardigheden en vondsten in het Zuidelijk Duingebied.

De nieuwe SCHATRIJK is de vierde in een reeks. Eerder verschenen edities over de regio’s Wieringen, Waterland en het Noordelijk Duingebied. Alle edities zijn voor iedereen gratis te downloaden via het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland. Papieren exemplaren zijn voor 2 euro te koop in Huis van Hilde in Castricum.

Noord-Holland rijk aan vondsten

Noord-Holland is rijk aan archeologische vondsten. Voor het duurzaam behoud daarvan zorgt de provincie in het archeologische depot in Huis van Hilde in Castricum. Daar is een permanente tentoonstelling te zien van Noord-Hollandse bodemvondsten vanaf de tijd van de Neanderthalers. De pronkstukken zijn sarcofagen, 3 historische kano's en diverse reconstructies van oer-Noord-Hollanders, zoals Hilde van Castricum en Cees de steentijdman.

SCHATRIJK

Het magazine SCHATRIJK belicht archeologie van verschillende gebieden in Noord-Holland en is in opdracht van provincie Noord-Holland ontwikkeld door het Steunpunt Monumenten en Archeologie.

Elke editie van SCHATRIJK toont een selectie van de mooiste vondsten uit een gebied, aangevuld met inhoudelijke artikelen en interviews met betrokkenen. Het magazine dient als inspiratiebron voor ontwikkelaars, ondernemers, beleidsmakers op het gebied van erfgoed, toerisme en recreatie.