Studenten presenteren videoreportages over provincie

(07 maart 2019)

Op het MBO College Noord van het ROC Amsterdam presenteerden 130 studenten hun zelfgemaakte videoreportages tijdens het Grote MBO Provinciale Staten van Noord-Holland debat. Hiervoor interviewden zij politici en andere jongeren over de provincie.

In de zaal zaten onder andere vertegenwoordigers vanuit de MBO raad, (Kandidaat-)Statenleden, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, docenten en medewerkers van Stichting F6. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (cvdK) reikte de prijs voor de beste video uit.

Foto van de zaal met de aanwezige studenten en andere aanwezigen

In totaal maakten de eerstejaars studenten Media en Vormgeving van het ROC Amsterdam en leerlingen van het VMBO Clusius College in Castricum zo’n 30 video’s over uiteenlopende onderwerpen. Tijdens de bijeenkomst werden een aantal daarvan bekeken. “Het is niet makkelijk om een onderwerp dat best ver van je af staat te verbeelden in een korte videoreportage. Ik ben trots dat jullie daarin geslaagd zijn”, sprak Van Dijk de jongeren toe.

Beste video

De reportage over de rietplantage kreeg de aanmoedigingsprijs voor beste video. In de reportage interviewt Anouk boswachter Chris Rost die in de veenweidegebieden werkt. “Ik ben dus boswachter zonder bos”, grapt Chris in de video. De groep leerlingen die hieraan werkte wonnen backstagekaarten voor Bevrijdingspop in Haarlem. De jury bewonderde de inzet van de winnaars tijdens de lessen, de toegepaste cameratechnieken zoals het achteruitlopen tijdens het interview en het stellen van goede interviewvragen.

4 studenten krijgen de prijs van commissaris van de Koning Arthur van Dijk

De video’s van de studenten verschijnen later in fases op het YouTube-kanaal Channel 6 News, het jongerenmediakanaal van Stichting F6.

Doet mijn stem ertoe?

Tussen de vertoning van de videoreportages door barstte verschillende debatten los. Doet hun stem ertoe? Politici gingen daarover in gesprek met de jongeren en docenten. Met rode en groene kaarten gaven de leerlingen aan of ze het met de stellingen eens waren.

Student Dimitri heeft niet het gevoel dat zijn stem ertoe doet. “Als je naar Mark Rutte kijkt is hij er voor de rijkere Nederlander. Hij komt niet op voor de wijk waar ik uit kom, de Bijlmer.” Een andere student vult later aan: “Ik heb het gevoel dat politici wolven in schapenvacht zijn. Ik heb niet het gevoel dat ze naar ons omkijken."

Sijmen Mülder (D66): “Jullie doen alsof politici niet naar jongeren kijken, dat is niet zo!” Sandra Doevendans (PvdA) benadrukt dat het belangrijk is dat de stem van jongeren ook naar de provincie komt.

Met groene kaarten geven deelnemers aan dat ze het eens zijn met de stelling

Politieke bewustmaking

De provincie Noord-Holland organiseerde samen met Stichting F6 en het ROC Amsterdam het Grote MBO Provinciale Staten van Noord-Holland debat. Stichting F6 maakt jongeren bewuster van politiek, democratie en burgerschap. Andersom brengt Stichting F6 politici op de hoogte over hoe jongeren over de politiek denken. Door het hele land door organiseert de stichting projecten met dans, theater, fotografie en video.

Verkiezingen

Woensdag 20 maart wordt er in Nederland gestemd voor de Provinciale Staten. CvdK Van Dijk sloot het debat af met de woorden: “Er is geen politici die zegt dat hij of zij niks doet voor de jongeren. Het gaat erom dat we elkaar verstaan.”