Van ruïne naar hét Atlantikwall Centrum

(24 mei 2019)

In Den Helder is het restant van het indrukwekkende Administratiegebouw nu open voor publiek. Gedeputeerde Jack van der Hoek en wethouder Heleen Keur hebben het centrum geopend.

Het gebouw was tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel van een wapen en materiaaldepot voor de Atlantikwall. Bezoekers worden er ‘meegenomen’ langs de hele Atlantikwall, de bijzondere situatie in het Waddengebied en de oorlogsherinneringen in Den Helder. 

Tentoonstelling met verschillende bommen in het Atlantikwall Centrum

In het Atlantikwall Centrum in Huisduinen (Den Helder) ontdekken bezoekers wat de Duitse soldaat zoal deed in Den Helder en hoe het was om samen te leven. Maar ook de verwoestingen in de oorlog door de vele bombardementen komen aan bod. In de expositie zijn ook indrukwekkende films en verhalen van ooggetuigen te zien.

De Atlantikwall is het verhaal van staal, beton, mens en landschap. Een verhaal dat door zijn directe verbondenheid met de Tweede Wereldoorlog en vele zichtbare overblijfselen bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Nu deze periode steeds verder achter ons ligt, is de tijd rijp om het verhaal van deze militaire bouwwerken en de plekken in het landschap te vertellen en op deze manier onze geschiedenis te behouden. 

Betrokken partijen

Zeestad is verantwoordelijk voor de herontwikkeling van het gebouw. Stichting Stelling Den Helder draagt zorg voor de exploitatie van het Atlantikwall Centrum en stelt een gedeelte van haar collectie beschikbaar. Het gebouw is in eigendom van BOEi. De ontwikkelingen worden mede mogelijk gemaakt door financiering van het Waddenfonds, provincie Noord-Holland, Gemeente Den Helder en BOEi en een EU-bijdrage vanuit LEADER.

Meer informatie over dit indrukwekkende gebouw met deze nieuwe expositie is de vinden op de website van het Atlantikwall Centrum. Alle te bezoeken plekken langs de Waddenkust staan op de website Atlantikwall Waddengebied