Schuilhut Monnikenberg blijft bewaard

(13 november 2019)

Op vrijdag 8 november 2019 is op het werkterrein van BAM in Monnikenberg een schuilhut uitgegraven.

De schuilhut is naar alle waarschijnlijkheid gemaakt door een ploeg baanwerkers om bij werkzaamheden te schuilen tegen de regen en om uit de wind een boterhammetje te kunnen eten.

Schuilhut

De hut is gemaakt van betonelementen die vroeger gebruikt werden als bakken om split in te bewaren. Split is een ander woord voor steenslag dat onder de dwarsliggers wordt gestopt als onderdeel van het ballastbed. Op Monnikenberg zijn de betonelementen rechtop gezet waardoor er een soort bovengronds tunneltje ontstaat. Doordat aan de voorzijde 2 betonnen platen zijn geplaatst, lukt het aardig om de wind ‘buiten’ te houden. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe lang de hut er al staat. Het type betonvlechtwerk laat zien dat deze in ieder geval van voor 1960 is. 

Van dit type schuilhut zijn er niet zoveel meer in Nederland. Het spoorwegmuseum in Utrecht heeft belangstelling getoond en wil het exemplaar graag tentoonstellen aan het grote publiek. ProRail - eigenaar van de schuilhut – komt het museum tegemoet: eind november wordt de schuilhut naar Utrecht gebracht en is deze vanaf dat moment voor iedereen te bezichtigen.