Vondst van de Maand in Huis van Hilde: schildpadpantser uit de 18e eeuw

(12 november 2019)

In de nieuwe Vondst van de Maand-vitrine in Huis van Hilde ligt een eeuwenoud pantser van een schildpad.

De schildpad werd in 2004 door een particulier gevonden toen hij een vijver wilde graven achter zijn historische stolpboerderij op Texel.

Bovenpantser Europese moerasschildpad 1700-1750 Oudeschild

Foto: Huis van Hilde

Het schild is waarschijnlijk afkomstig van een Europese moerasschildpad. De stukjes pantser lagen los bij elkaar en zijn weer zorgvuldig passend gemaakt en vastgelijmd. Bij het pantser is ook een deel van de rugwervels, bovenarmen, schouderbladen en heupen gevonden. Ook zijn de hoornschilden vrijwel compleet bewaard gebleven, wat de vondst extra bijzonder maakt.

Curiositeit

De moerasschildpad komt oorspronkelijk niet voor in Nederland maar wel in noordwestelijk Afrika, natte delen van het Midden-Oosten en Centraal-Azië, en in Centraal- en Zuid-Europa. Het schild is waarschijnlijk door reizigers uit verre oorden als curiositeit of versiering meegenomen. Dit wordt aangenomen omdat alle uitstekende delen van het skelet ontbreken. Ook is bekend dat VOC-schepen soms kokosnoten en schildpadden meebrachten. Tijdens het graven op Texel zijn diverse spullen uit de periode 1700-1750 aangetroffen. Naast het pantser zijn onder andere kokosnoten, drinkgerei, flessen en tabakspijpen gevonden, wat zou kunnen betekenen dat er op die plek een zeemans- of plattelandskroeg stond. Die waren vaak versierd met schilderijen, wandkaarten en kanaries; het schild van een schildpad zou daar goed bij gepast hebben.

Vitrine bijzondere vondsten

Het provinciaal archeologisch depot zit vol bijzondere vondsten uit Noord-Holland. Uit deze rijke collectie wordt maandelijks een selectie gemaakt die getoond wordt in de speciale ‘Vondst van de Maand'-vitrine. De Vondst van de Maand is gratis toegankelijk en tijdelijk te bezichtigen in Huis van Hilde. Meer informatie is te vinden op de website van Huis van Hilde.