Oktober 2019

 • Provincie Noord-Holland steekt € 4,5 miljoen in zonne-energie

  (18 oktober 2019)

  Foto provincie Noord-Holland steekt € 4,5 miljoen in zonne-energie De provincie Noord-Holland investeert € 4,5 miljoen in zonne-energieprojecten. Dit geld wordt in de eerste plaats gebruikt om meer zonne-energie op daken, parkeervoorzieningen en bedrijventerreinen mogelijk te maken. Daarnaast wordt gekeken hoe zonnepanelen kunnen worden gebruikt langs provinciale wegen en fietspaden, bij provinciale bruggen en tunnels en op de eigen gebouwen van de provincie.

 • Fortwachterswoning Fort bij Penningsveer hersteld

  (17 oktober 2019)

  Fortwachterswoning Fort bij Penningsveer hersteld De gerestaureerde fortwachterswoning van Fort bij Penningsveer in de gemeente Haarlemmermeer is op donderdag 17 oktober door gedeputeerde Zita Pels feestelijk geopend. Dit fort maakt onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam, waar de provincie Noord-Holland medeverantwoordelijk voor is.

 • Werkzaamheden Naarderweg/Bussumergrindweg (N524) en Franse Kampweg (N236)

  (17 oktober 2019)

  Naarderweg De provincie Noord-Holland voert van maandag 21 oktober tot en met vrijdag 8 november werkzaamheden uit aan de Naarderweg/Bussumergrindweg (N524) en de Franse Kampweg (N236).

 • Gedeputeerde Tekin ontvangt petitie bomenkap

  (17 oktober 2019)

  Gedeputeerde Tekin ontvangt petitie bomenkap Wethouder Wolthers van de gemeente Hilversum heeft de petitie tegen de bomenkap in Hilversum op 17 oktober aan gedeputeerde Tekin overhandigd.

 • Verklaring Rijk en provincies over de Stikstofaanpak

  (17 oktober 2019)

  Verklaring Rijk en provincies over de Stikstofaanpak Rijk en provincies hebben vandaag een goed en constructief gesprek gevoerd. Rijk en provincies werken gezamenlijk, vanuit de eigen verantwoordelijkheden, aan een integrale stikstofaanpak, waarmee we de natuur in Nederland beter beschermen en tegelijkertijd ruimte scheppen voor economische en maatschappelijke initiatieven.

 • Kwaliteit busvervoer scoort goed in Noord-Holland

  (17 oktober 2019)

  busstation-in-Hilversum_570 In de Gooi- en Vechtstreek, Haarlem-IJmond en Noord-Holland Noord is de kwaliteit van het busvervoer in 2018 verbeterd ten opzichte van het jaar ervoor. Reizigers geven het busvervoer in deze regio’s gemiddeld een 7,8. Bij het onderzoek is gekeken naar de reizigerstevredenheid, sociale veiligheid en de betrouwbaarheid van de dienstregeling. Dit staat in het OV-jaarverslag 2018 van de provincie Noord-Holland.

 • N244 eerder afgesloten door olie op wegdek

  (17 oktober 2019)

  N244 (Zuiddijk en Westdijk) tijdens herfstvakantie afgesloten door wegwerkzaamheden Op de provinciale weg N244 tussen Alkmaar en de Kogerpolderbrug is gisterenochtend een ongeluk gebeurd met twee auto’s. Hierdoor is er in beide richtingen meer dan een kilometer olie op het wegdek terecht gekomen. Ondanks een grondige reiniging is 200 meter van de rijbaan te glad. Daarom is vanwege de veiligheid van de weggebruiker besloten dit deel van de N244 in zijn geheel af te sluiten.

 • Circulaire economie biedt kansen voor innovatieve ondernemers

  (17 oktober 2019)

  Foto rabobank circulair_570px Circulaire economie: het is een hot begrip in ondernemersland. Maar wat is het en waar liggen de kansen voor Noord-Hollandse bedrijven? Rabobank deed samen met KPMG onderzoek en wil samen met de provincie Noord-Holland de kansen in de circulaire economie omzetten naar realiteit. Daarom ontving gedeputeerde Zita Pels van provincie Noord-Holland op 15 oktober de resultaten van deze zogenoemde circulaire regioscan. Pels gaf aan blij te zijn met het onderzoek: “Het bevestigt dat er in onze provincie veel kansen liggen voor innovatieve ondernemers. De uitdaging is groot. We moeten veel effectiever met onze grondstoffen omgaan. Zodat ook toekomstige generaties gezond en goed kunnen leven.”

 • Vrijetijdssector in de Kop werkt aan arbeidsmarkt

  (16 oktober 2019)

  Vrijetijdssector in de Kop werkt aan arbeidsmarkt Werkgevers in de vrijetijdssector in de Kop van Noord-Holland gaan de krapte op de arbeidsmarkt te lijf, door samen te werken en met onderwijs de kwaliteit van personeel te verhogen.

 • PIM hielp in 2 jaar 275 innovatieve en duurzame ondernemers

  (16 oktober 2019)

  PIM hielp in 2 jaar 275 innovatieve en duurzame ondernemers Programma Investeringsgereed innovatief Mkb (PIM) Noord-Holland viert op 16 oktober zijn 2-jarig bestaan. In de afgelopen 2 jaar heeft PIM innovatieve en duurzame Noord-Hollandse ondernemers geholpen met financieringsvragen.

 • Provincie vervolgt onderzoek naar gezondheid IJmond

  (16 oktober 2019)

  Provincie vervolgt onderzoek naar gezondheid IJmond2 De provincie Noord-Holland start nog dit najaar met verder onderzoek naar de gezondheid in de IJmond. Het RIVM heeft in juli een overzicht met vragen van inwoners gepubliceerd. Daarbij hebben zij opties in kaart gebracht voor vervolgonderzoek.

 • Zita Pels: "Doet u mee?"

  (16 oktober 2019)

  Doet u mee? Vandaag is het Wereldvoedseldag. Graag vraag ik jullie aandacht voor onze voeding, of eigenlijk voor de verspilling ervan. In Nederland verspillen we jaarlijks een derde van ons voedsel.

 • Nachtelijke werkzaamheden Westerweg (N242) bij Noord-Scharwoude en Pannekeet

  (16 oktober 2019)

  Nachtelijke werkzaamheden Westerweg (N242) bij Noord-Scharwoude en Pannekeet De provincie Noord-Holland werkt van donderdag 17 oktober op vrijdag 18 oktober en van maandag 28 oktober tot en met woensdag 6 november 2019 in de avonden en nachten aan de Westerweg (N242) nabij de Langebalkbrug bij Noord-Scharwoude en Pannekeet. Alle werkzaamheden vinden plaats tussen 20.00 uur en 4.00 uur.

 • HOV in 't Gooi: bomenkap

  (16 oktober 2019)

  HOV in ''t Gooi: bomenkap Eind maart start de bouw van de vrije busbaan in Hilversum, de spoorwegonderdoorgang op de Oosterengweg en de aanleg van een natuurbrug voor overstekend wild in Anna’s Hoeve. Ter voorbereiding is begin oktober in Monnikenberg een start gemaakt met het kappen van bomen.

 • Statenlid in beeld: Jaap Hollebeek (PvdD)

  (16 oktober 2019)

  Statenlid in beeld: Jaap Hollebeek (PvdD) Afbeelding Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Jaap Hollebeek van de Partij voor de Dieren.

 • Provincie Noord-Holland en PWN ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

  (16 oktober 2019)

  Provincie Noord-Holland en PWN ondertekenen samenwerkingsovereenkomst Maandag 14 oktober hebben Lindy Molenkamp, directeur Beheer en Uitvoering provincie Noord-Holland en Joke Cuperus, directeur drinkwaterbedrijf PWN, een samenwerkingsovereenkomst voor de herinrichting van de A.C. de Graafweg (N241) ondertekend. De weg nadert het eind van haar levensduur. De provincie en PWN gaan intensief samenwerken binnen dit project. De bestaande drinkwater-transportleiding wordt verlegd en komt grotendeels in de nieuwe berm van de nieuwe weg.

 • Kom samen met Hilde feestvieren in Castricum

  (15 oktober 2019)

  Kom samen met Hilde feestvieren in Castricum Opsomming Hilde viert zondag 20 oktober haar 4de verjaardag met een groots ridderspektakel in middeleeuwse sfeer. Van heinde en ver komen ridders, handelaren, ambachtslieden en muzikanten naar het archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum.

 • Beweegbaar brugdek Leeghwaterbrug (N242) in Alkmaar zit op zijn plaats

  (15 oktober 2019)

  Beweegbare brugdek Leeghwaterbrug De provincie Noord-Holland plaatst van 15 tot 17 oktober 2019 het nieuwe beweegbare brugdek van de Leeghwaterbrug in Alkmaar. Dit is een mooie mijlpaal voor het project.

 • N244 (Zuiddijk en Westdijk) in Alkmaar tijdens herfstvakantie afgesloten

  (15 oktober 2019)

  N244 (Zuiddijk en Westdijk) in Alkmaar tijdens herfstvakantie afgesloten Opsomming De provincie Noord-Holland vervangt het asfalt op de provinciale weg N244 in de herfstvakantie vanaf vrijdag 18 oktober 20.00 uur tot en met maandag 28 oktober 5.00 uur.

 • Schade aan museumstoomtram met spoed gerepareerd

  (14 oktober 2019)

  Museumstoomtram De museumstoomtram is met spoed gerepareerd. Vandalen hebben vorig weekend flinke schade aangebracht aan de museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik.

 • Boerenprotest bij het provinciehuis over stikstof

  (14 oktober 2019)

  _DSC02724_Esther Rommel_Aannemen petitie_570 Gedeputeerden Esther Rommel en Jack van der Hoek gaan in gesprek met de landbouwsector. Dat beloofden ze tijdens het boerenprotest op 14 oktober 2019 aan de Dreef naast het provinciehuis in Haarlem. Het protest vond plaats voorafgaand aan de vergadering van de Statencommissie over het stikstofbeleid.

 • Open dag Biobased proeftuin goed bezocht

  (14 oktober 2019)

  Open dag Biobased proeftuin goed bezocht Zaterdag 12 oktober 2019 konden belangstellenden tijdens de Open Dag een kijkje nemen bij de biobased proeftuin op de Bosrandweg in Aalsmeer.

 • Nachtelijk afsluiting Provincialeweg (N242) Alkmaar

  (14 oktober 2019)

  Leeghwaterbrug Het nieuwe beweegbare brugdek wordt in de nacht van maandag 14 oktober op dinsdag 15 oktober naar zijn definitieve plek gevaren.

 • Provincie in gesprek met grondeigenaren Oostelijke Vechtplassen

  (11 oktober 2019)

  Nat schraalland De provincie verkent de komende jaren samen met bijna 500 grondeigenaren met grond binnen begrenzing van het Natuur Netwerk Nederland (NNN) de mogelijkheden om hun percelen om te vormen naar natuur. Het uitbreiden van de natuur is belangrijk voor de bescherming en ontwikkeling van de waardevolle laagveennatuur in het Vechtplassenbied.

 • Noord-Holland heeft primeur met stillere wegmarkering

  (11 oktober 2019)

  Noord-Holland heeft primeur met stillere wegmarkering De provincie Noord-Holland heeft de primeur met innovatieve ‘longdot’ markering. Deze nieuwe vorm van wegmarkering geeft minder geluid bij overrijden en reflecteert beter. De longdot wordt toegepast op 500 meter belijning aan de Duinweg (N502) in de gemeente Schagen. Dit is het eerste wegdek in Nederland met deze markering.

 • Provincie pakt belemmerende regelgeving circulaire economie aan

  (11 oktober 2019)

  Provincie pakt belemmerende regelgeving circulaire economie aan Regelgeving is vaak belemmerend voor de ontwikkeling van de economie. Zeker als het gaat om de nieuwe, circulaire economie en het nuttig gebruik van afvalstoffen. De landelijke Taskforce herijking afvalstoffen onder leiding van oud-minister Sorgdrager heeft hier vandaag haar rapport over gepresenteerd.

 • Regenboogvlag wappert bij provinciehuis

  (11 oktober 2019)

  Regenboogvlag wappert bij provinciehuis Over de hele wereld is het 11 oktober Coming-outdag. Gedeputeerden Zita Pels en Esther Rommel hesen daarom vanochtend de regenboogvlag in de mast voor het provinciehuis op de Dreef.

 • Vernielingen aan de museumstoomtram

  (11 oktober 2019)

  Museumstoomtram Vandalen hebben afgelopen weekend flinke schade aangebracht aan de museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik. Zij hebben de kast vernield die de signaalborden van de tram aanstuurt. Hierdoor kunnen de spoorbomen niet naar beneden. Het autoverkeer op de N307 wordt met een tijdelijke wegafzetting tot stilstand gebracht, zodat de trein veilig kan oversteken.

 • Alle geplande werkzaamheden N505 uitgesteld door regen

  (10 oktober 2019)

  Asfalteren Alle geplande werkzaamheden in oktober en november op de Drechterlandseweg (N505) tussen Enkhuizen en Hoogkarspel kunnen door de hevige regenval op korte termijn niet doorgaan.

 • Statenleden bezoeken Amsterdam Wetlands

  (10 oktober 2019)

  Foto 1 bij niewusbericht werkbezoek PS wetlands_570 Statenleden van de Commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid brachten deze week een bezoek aan Amsterdam Wetlands. Terreinbeherende Organisaties (TBO) organiseerden dit werkbezoek om Statenleden te informeren over hun activiteiten. Ook vroegen zij aandacht voor het thema recreatie in natuur.

 • Provincie zoekt locaties voor uitbreiding elektriciteitsnetwerk

  (10 oktober 2019)

  Provincie zoekt locaties voor uitbreiding elektriciteitsnetwerk Beverwijk-Oterleek De provincie Noord-Holland gaat inventariseren wat het meest geschikte tracé is voor nieuwe elektriciteitsleidingen tussen Beverwijk en Oterleek (gemeente Alkmaar).

 • Op zoek naar ridders en kastelen in Noord-Holland

  (10 oktober 2019)

  Op zoek naar ridders en kastelen in Noord-Holland Opsomming Archeologen gingen de laatste jaren op zoek naar verdwenen kastelen in Noord-Holland. Het resultaat van de zoektocht is vanaf 12 oktober te zien in de tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen’ in Huis van Hilde.

 • De oudste vindplaats van honing in Nederland

  (10 oktober 2019)

  kroniek Een Romeinse wachttoren uit de 1e eeuw na Christus en de oudste vindplaats van honing in Nederland. Daarover en meer is te lezen in ‘De archeologische kroniek 2018’. De provincie Noord-Holland brengt elk jaar een editie uit over archeologische onderzoeken en vondsten van het afgelopen jaar. De nieuwste uitgave staat weer vol wetenswaardigheden over opgravingen en ontdekkingen in de hele provincie.

 • Weer uitstel werkzaamheden N505 Enkhuizen - Hoogkarspel

  (09 oktober 2019)

  Update: Werkzaamheden N505 Enkhuizen - Hoogkarspel De geplande werkzaamheden van woensdag 9 oktober tot en met zaterdag 12 oktober 2019 op de Drechterlandseweg (N505) tussen de kruispunten Verlengde Raadhuislaan en Kadijkweg bij Lutjebroek kunnen helaas door de verwachte regen ook niet doorgaan. Eerder al werden de geplande werkzaamheden in andere fases op de N505 afgelast.

 • Werkzaamheden IJweg (N519): 14 – 25 oktober 2019

  (09 oktober 2019)

  werkverkeer De provincie Noord-Holland voert in de doordeweekse nachten van maandag 14 oktober tot en met vrijdag 25 oktober 2019 tussen 21.00 en 06.00 uur werkzaamheden uit aan de IJweg (N519) tussen de inrit bij Van Beem en de Schipholweg (N232) bij Zwanenburg. Het asfalt wordt op dit gedeelte van de N519 vervangen.

 • Luchtkwaliteit Noord-Holland ook in 2018 binnen de norm

  (09 oktober 2019)

  Luchtkwaliteit Noord-Holland ook in 2018 binnen de norm In de IJmond, het havengebied van Amsterdam (Westpoort) en de Haarlemmermeer is ook in 2018 op alle meetlocaties voldaan aan de Europese wettelijke grenswaarden voor luchtkwaliteit.

 • PDENH en Rockstart investeren in Dexter Energy Services

  (09 oktober 2019)

  PDENH en Rockstart investeren in Dexter Energy Services De Amsterdamse ontwikkelaar van intelligente energievoorspellings- en optimalisatiesoftware Dexter Energy Services ontvangt een forse kapitaalinjectie van een consortium, bestaande uit PDENH (Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland), Rockstart, Stephen Asplin en Andreas Gelfort.

 • Vergunningverlening gaat weer van start

  (08 oktober 2019)

  Vergunningverlening gaat weer van start Afbeelding De provincies hebben nieuwe beleidsregels vastgesteld voor het verlenen van vergunningen op grond van de Wet natuurbescherming. Vanaf 11 oktober 2019 kunnen er weer vergunningen verleend worden.

 • Statenlid in beeld: Dennis Heijnen (CDA)

  (08 oktober 2019)

  Statenlid in beeld: Dennis Heijnen (CDA) Afbeelding Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Dennis Heijnen van het CDA.

 • Werkzaamheden aan Duinweg N502 in Schagen gestart

  (08 oktober 2019)

  Werkzaamheden aan Duinweg N502 in Schagen gestart Afbeelding De provincie Noord-Holland is maandag 7 oktober gestart met asfaltwerkzaamheden aan de Duinweg (provinciale weg N502) tussen Groote Keeten en Julianadorp.

 • Grootste zonnewarmtesysteem van Nederland geopend

  (04 oktober 2019)

  Zonthermische panelen In glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard is het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen. Het gaat om een installatie van 9.300 vierkante meter aan zonthermische panelen. Deze panelen leveren warmte aan de naastgelegen kassen van Tesselaar Freesia.

 • Innovatiefonds NH investeert in nieuwe microscoop

  (04 oktober 2019)

  Innovatiefonds NH investeert in nieuwe microscoop, foto Confocal.nl B.V. heeft een converteerbare lening van € 255.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Hierdoor kan de Amsterdamse startup een snellere digitale microscoop ontwikkelen met hoge 3D-resolutie. Deze wordt onder meer gebruikt bij onderzoek van (levende) cellen en weefsels.

 • Bloktijden scheepvaart vanaf 26 november

  (04 oktober 2019)

  Bloktijden scheepvaart vanaf 26 november, foto De provincie Noord-Holland werkt van dinsdag 26 november 2019 tot en met maandag 13 januari 2020 in de Wilhelminasluis. De scheepvaart kan dan op werkdagen alleen gedurende bloktijden door de sluis. In de weekenden gelden in de sluis normale bedientijden.

 • Financieringstafel NH helpt ondernemers bij zoektocht naar financiers

  (04 oktober 2019)

  Financieringstafel NH Het aanbod van financiering aan mkb-ondernemers en startups wordt steeds diverser. Dit geeft ondernemers meer mogelijkheden, maar maakt de toegang tot investeringskapitaal ook onoverzichtelijk. Op initiatief van de provincie Noord-Holland organiseert de regio Holland boven Amsterdam daarom een regionale Financieringstafel.

 • Update: Werkzaamheden N505 Enkhuizen - Hoogkarspel

  (03 oktober 2019)

  Update: Werkzaamheden N505 Enkhuizen - Hoogkarspel De geplande werkzaamheden van donderdag 3 oktober tot en met woensdag 9 oktober 2019 op de Drechterlandseweg (N505) tussen de kruispunten Verlengde Raadhuislaan en Esdoornlaan bij Grootebroek kunnen door de verwachte regen niet doorgaan. Ook de werkzaamheden tussen de kruispunten Esdoornlaan en Veilingweg waren al uitgesteld.

 • Provincie wil meer bekendheid voor biologische bloembollen

  (02 oktober 2019)

  Provincie wil meer bekendheid voor biologische bloembollen De provincie Noord-Holland wil dat de populariteit van verkoop en teelt van biologische bloembollen toeneemt.

 • Noord-Holland investeert extra in duurzaamheid

  (02 oktober 2019)

  Noord-Holland investeert extra in duurzaamheid Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) is opnieuw in omvang uitgebreid. Sinds 1 oktober 2019 heeft het fonds 85 miljoen euro ter beschikking om te investeren in bedrijven en projecten die Noord-Holland duurzamer maken.

 • Provincie Noord-Holland in het gelijk gesteld over Harsco

  (02 oktober 2019)

  Provincie Noord-Holland door rechter in het gelijk gesteld over Harsco De rechtbank Haarlem geeft de provincie Noord-Holland gelijk dat zij aan Harsco tweemaal een Last onder Dwangsom heeft opgelegd van in totaal 450.000 euro.

 • Statenlid in beeld: Gerard Hartog (VVD)

  (02 oktober 2019)

  Statenlid in beeld: Gerard Hartog (VVD) Afbeelding Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Gerard Hartog van de VVD.

 • Gelijkvloerse oversteek over Velsertraverse (N197) in Velsen-Noord blijft

  (02 oktober 2019)

  Gelijkvloerse oversteek over Velsertraverse (N197) in Velsen-Noord blijft De provincie Noord-Holland heeft samen met de gemeenten Velsen en Beverwijk besloten om de gelijkvloerse oversteek over de Velsertraverse (N197) in Velsen-Noord te behouden. Er waren veel zorgen over het verdwijnen van de oversteek. Het plan om de oversteek te laten verdwijnen, was onderdeel van de aanleg van 2 busbanen bij station Beverwijk en de aanleg van een voet-fietsonderdoorgang onder de Velsertraverse.

 • Besluiten Provinciale Staten van 30 september 2019

  (02 oktober 2019)

  Besluiten Provinciale Staten van 30 september 2019 Afbeelding In de Statenvergadering installeerde commissaris van de Koning Arthur van Dijk 3 duo-commissieleden, van de fracties FvD, PVV en PvdD.

 • 8 provincies gaan voor duurzame energie

  (01 oktober 2019)

  8 provincies gaan voor duurzame energie 8 provincies tekenen op 31 oktober 2019 samen nieuwe energiecontracten voor uitsluitend duurzame energie. Het gaat om de eerste collectief opgestelde duurzame energiecontracten.

 • Cultuur proeven langs het Noordzeekanaal

  (01 oktober 2019)

  Proef cultuur langs het Noordzeekanaal Het programma voor de Week van de Industriecultuur in het Noordzeekanaalgebied is bekend. Van vrijdag 18 tot en met zondag 27 oktober zijn er veel activiteiten, voorstellingen en rondleidingen in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek.

 • Kinderpostzegels verkocht op provinciehuis

  (01 oktober 2019)

  Kinderpostzegels verkocht op provinciehuis Leerlingen van groep 8 van De Trapeze in Haarlem hebben dinsdag 1 oktober kinderpostzegels en wenskaarten verkocht aan bestuurders en medewerkers van de provincie Noord-Holland.