Beweegbaar brugdek Leeghwaterbrug (N242) in Alkmaar zit op zijn plaats

(15 oktober 2019)

De provincie Noord-Holland plaatst van 15 tot 17 oktober 2019 het nieuwe beweegbare brugdek van de Leeghwaterbrug in Alkmaar. Dit is een mooie mijlpaal voor het project.

De komende periode kan de aannemer verder met de resterende werkzaamheden, zoals de installatie van de elektronica en het asfalteren van de brug. Daarna wordt alles nog uitgebreid getest, zodat de brug eind maart 2020 weer veilig open kan voor het verkeer.

Montage brugdek

Maandag op dinsdagnacht is het brugdek over water getransporteerd naar zijn eindbestemming, de Leeghwaterbrug. De komende dagen wordt het beweegbare brugdek ter plekke met 4 pijlers stukje bij beetje ingezakt, het zogenaamde vijzelen, totdat het brugdek op de goede hoogte ligt. Ten slotte wordt het vastgezet aan de draaipunten in de basculekelder en gekoppeld aan de aandrijving. Het wegverkeer ondervindt geen hinder van deze werkzaamheden. Na de montage wordt het brugdek opengezet, zodat de scheepvaart de brug kan passeren. 

brugdek leeghwaterbrug

Vervoer brugdek

Eerder dit jaar is het 240.000 kilo wegende brugdek per boot van de fabriekshal in Wijhe bij Zwolle via IJmuiden naar Alkmaar gevaren. Deze tocht moest het brugdek staand worden vervoerd, omdat het gevaarte met een lengte van 24 meter en 17 meter breed anders niet door de Wilhelminasluis in Zaandam kon varen. Vervolgens is de brug horizontaal op de kade bij HVC in Alkmaar gelegd, waar voorbereidende werkzaamheden zijn getroffen voor de montage van zijn eindbestemming.

Meer informatie

Met vragen over de werkzaamheden kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800 - 0200 600 (gratis) of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. De werkzaamheden aan de Leeghwaterbrug zijn te volgen via Facebook (@Leeghwaterbrug) en via www.noord-holland.nl/leeghwaterbrug.