Provincie Noord-Holland in het gelijk gesteld over Harsco

(02 oktober 2019)

De rechtbank Haarlem geeft de provincie Noord-Holland gelijk dat zij aan Harsco tweemaal een Last onder Dwangsom heeft opgelegd van in totaal 450.000 euro.

Tussen het voorjaar van 2018 en juli 2019 is regelmatig sprake geweest van stofemissies vanaf het terrein van Tata Steel. Deze zogenaamde grafietregens waren afkomstig van het bedrijf Harsco. Dit bedrijf ontzwavelt en ontslakt onder meer ruwijzerafval van Tata Steel.

Tata Steel

Om de overlast van de stofemissie, de zogenaamde grafietregens, te stoppen heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) in opdracht van de provincie een aantal maatregelen genomen, waaronder het tweemaal opleggen van een Last onder Dwangsom, een soort boete. Daartegen heeft Harsco bezwaar gemaakt. De rechtbank Haarlem heeft de provincie op 1 oktober 2019 in het gelijk gesteld. Harsco moet de boetes betalen. Gedeputeerde Leefbaarheid en Milieu van de provincie Noord-Holland, Adnan Tekin: “Fijn dat de rechter ons in het gelijk heeft gesteld, maar het is vooral goed nieuws voor de omgeving.”

Een Last onder Dwangsom wordt in porties verbeurd. De eerste Last onder Dwangsom bedroeg 30 keer 5.000 euro. Onder de tweede Last onder Dwangsom zijn tot nu toe 11 van de maximaal 12 overtredingen geconstateerd, waarvan de meest recente in juli 2019. In totaal gaat het om een bedrag van 425.000 euro.

Meer informatie over de uitspraak staat op de website van de Rechtbank Haarlem.