Vernielingen aan de museumstoomtram

(11 oktober 2019)

Vandalen hebben afgelopen weekend flinke schade aangebracht aan de museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik. Zij hebben de kast vernield die de signaalborden van de tram aanstuurt. Hierdoor kunnen de spoorbomen niet naar beneden. Het autoverkeer op de N307 wordt met een tijdelijke wegafzetting tot stilstand gebracht, zodat de trein veilig kan oversteken.

Museumstoomtram

De vernieling is aangebracht aan de technische installatie van de spoorwegovergang van de Museumstoomtram met de N307 en de Zwaagdijk. Door de schade werken de lichten boven de weg en de spoorbomen niet meer. De lichten geven aan het wegverkeer aan dat het langzamer moet rijden wanneer de trein nadert.

Hoewel de provincie Noord-Holland de vernielde bedieningsapparatuur met spoed laat repareren is de schade zo groot dat het zeker nog tot eind oktober duurt voordat de spoorbomen weer normaal werken. Tijdens de herfstvakantie van 19 tot en met 26 oktober zal de trein nog wel 4x per dag de weg oversteken. Zo kan de museumstoomtram tijdens de vakantie blijven rijden met een normale dienstregeling.

De provincie Noord-Holland doet aangifte van de vernielingen.