Arthur van Dijk en Jack van der Hoek op bezoek bij aardappelteler en kwekerij

(24 april 2020)

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en gedeputeerde Jack van der Hoek (Landbouw) bezochten vrijdag het akkerbouwbedrijf van Jan van Kempen in Zuidoostbeemster en Kwekerij Siem Munster in Slootdorp.

Beide bedrijven hebben het moeilijk door de coronacrisis. Jan van Kempen: "Door de crisis gaan we plotseling van krapte op de markt naar een groot overschot van frietaardappelen. De aangekondigde maatregelen vanuit de overheid zijn zeer welkom, maar die zullen de pijn maar iets verzachten. De regeling moet nog concreet worden uitgewerkt, waarbij ook enige haast geboden is om de afzetmogelijkheden te benutten."

Aardappelkweker Jan van Kempen laat zijn land zien

De aardappelteler is blij met alle aandacht voor de problemen in de aardappelsector. Hij doet daarom graag een oproep richting consumenten: koop vooral aardappelen en friet bij de lokale boer. "Alle beetjes dragen bij om de aardappelberg af te laten nemen." 

Ook kwekerij Siem Munster wordt hard geraakt. De kwekerij in de Kop van Noord-Holland is een agrarisch bedrijf dat zijn sporen heeft verdiend in zowel de teelt van tulpen als in de akkerbouw. Jaarlijks ontvangt het bedrijf duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland die rondleidingen krijgen door de kassen. Deze tulpenexcursies kunnen dit jaar niet plaatsvinden, waardoor de ondernemer tienduizenden euro’s aan inkomsten misloopt.