Blauwe Druppel voor ‘cabombabestrijder’ Kees Blase

(05 augustus 2020)

Voor zijn inzet om de waterkwaliteit in de Loosdrechtse Plassen te meten, heeft Kees Blase de Blauwe Druppel ontvangen. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht reikt de Blauwe Druppel uit aan mensen met een hart voor water.

Kees Blase weet alles over waterplanten. Hij gebruikt zijn kennis voor schoon en veilig water in de Loosdrechtse Plassen. Hij meet de waterkwaliteit van de plassen en verwijdert de waterplant Cabomba. Zo heeft hij ook metingen gedaan voor ‘ Het Schone Waterexperiment Loosdrechtse Plassen’ – een citizen-science project van het waterschap.

Cabomba

In de Loosdrechtse Plassen vormt de woekerende waterplant cabomba al jaren een bedreiging voor de waterrecreatie. De waterplant, die van nature niet in het Vechtplassengebied voorkomt, verspreidt zich in rap tempo. Dit belemmert de waterrecreatie en de ontwikkeling van overige planten en dieren in het plassengebied.

Blase moedigt iedereen aan deze waterplant aan te pakken, met wortel en al: “De plant groeit snel. Door zijn snelle groei verdwijnen andere waterplantjes. Er doorheen zwemmen is lastig. Ook kan je er niet doorheen varen. De plant komt vast te zitten in de schroef van de boot. Dat is gevaarlijk.” 

Bezoekers en inwoners van het plassengebied kunnen helpen om de verspreiding van cabomba te voorkomen. Lees het hele artikel over Kees Blase op de website van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: Kees zorgt voor schoon en veilig water in de Loosdrechtse plassen.

Kees Blase haalt een waterplant uit het water

Bron: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Uitgelicht