Zita Pels bezoekt circulaire bedrijven

(28 augustus 2020)

Gedeputeerde Zita Pels (Circulaire Economie) bracht vrijdag 28 augustus een werkbezoek aan 3 bedrijven waarin de provincie via het duurzaamheidsfonds PDENH investeert: ChainCraft, Fairphone en MUD Jeans.

Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) investeert in bedrijven en projecten die zich richten op de energietransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit. Pels: “Met PDENH kunnen we als provincie investeren in bedrijven die de duurzame economie versnellen. Leuk om met eigen ogen te zien hoe deze bedrijven bijdragen aan een duurzaam en circulair Noord-Holland. Met chemicaliën, telefoons en spijkerbroeken: ze tonen aan dat dit op verschillende manieren kan.” 

Pels kreeg bij de bedrijven een rondleiding en sprak over de kansen en belemmeringen die de bedrijven hebben in de transitie naar een circulaire economie. In een circulaire economie worden producten en grondstoffen hergebruikt en zo min mogelijk vernietigd. De provincie wil in 2050 volledig circulair zijn.

Zita Pels op bezoek bij ChainCraft

Het bedrijf ChainCraft ontwikkelt technologieën waarmee duurzame biobased chemicals worden gemaakt. Biobased chemicals zijn alternatieven voor de niet-duurzame grondstoffen die de chemie-, food- en feed-industrie gebruikt. Door de investering van het participatiefonds kan ChainCraft een demonstratiefabriek bouwen in het Amsterdamse havengebied en vandaaruit organisch restafval omzetten in hoogwaardige vetzuren voor de chemie. Dit productieproces zorgt niet alleen voor het hergebruik van restmaterialen en dus een sluitende afvalkringloop, maar ook voor een besparing van minstens 6 miljoen kilogram CO2 per jaar in Noord-Holland.

Door het maken van een ‘eerlijke telefoon’ breekt Fairphone de distributieketen open en brengt het nieuwe relaties tot stand tussen mensen en hun producten. De telefoons zijn modulair, eenvoudig te repareren en bedoeld voor lang gebruik. 

MUD Jeans ontwerpt, produceert en verkoopt op circulaire wijze jeans. Het bedrijf is ook bekend door het vernieuwende businessmodel ‘Lease a Jeans’, waarbij consumenten niet alleen een spijkerbroek kunnen kopen, maar ook kunnen leasen. De broeken worden gemaakt van (zo veel mogelijk) gerecycled katoen. Op dit moment is MUD Jeans in staat om 40% gerecycled katoen te gebruiken in de broeken. De investering van PDENH stelt MUD Jeans in staat om een spijkerbroek te ontwikkelen die voor 100 procent gemaakt is van oude spijkerbroeken. Ook wil het Noord-Hollands bedrijf het geld gebruiken voor uitbreiding naar Scandinavië, Frankrijk en Engeland.  

Zita Pels op bezoek bij MUD Jeans

Over PDENH

Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) is een investeringsfonds voor gevestigde en startende bedrijven en projecten, die zich richten op energietransitie, duurzame mobiliteit en circulaire economie en die daarmee bijdragen aan de duurzame economie in Noord-Holland. Ook andere duurzame innovaties kunnen in aanmerking komen voor een investering. Het fonds is opgericht en gefinancierd door de provincie Noord-Holland en wordt beheerd door KplusV en StartGreen Capital