"Na 4 jaar vrijwilligerswerk komen de levensverhalen wel boven tafel"

(04 december 2020)

Het Noord-Hollandse archeologiemuseum Huis van Hilde kan niet zonder haar vele vrijwilligers. Sinds de opening in 2015 houden zij het museum en depot draaiende: door rondleidingen te geven, baliewerk te doen, activiteiten te organiseren en meer. Sinds september valt het beheer van Huis van Hilde onder de provincie Noord-Holland. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met een paar enthousiaste vrijwilligers.

Joke Rijnoudt Na een lange carrière in het onderwijs was Joke Rijnoudt even toe aan ‘niets doen’. Maar een rustig pensioen bleek al gauw niets voor haar. “Ik miste het onderwijs weer.” In de krant kwam ze via een advertentie terecht bij Huis van Hilde. “Ze zochten vrijwilligers voor educatie, dus dat paste perfect bij mij.” In het begin hielp Joke mee met het uitbreiden en bijschaven van de verschillende lespakketten. Inmiddels is ze uitgegroeid tot coördinator ‘basisonderwijs’. 

Kippenbotjes 

Van groep 3 tot en met de brugklas; voor elk niveau heeft Huis van Hilde een kant-en-klaar lespakket beschikbaar. De leerlingen kunnen archeologische vondsten vasthouden in het archeolab, beerputmateriaal uitzoeken of scherven analyseren tijdens het schervenpracticum. Joke: “Beerput is een ouderwets woord voor vuilnisbak. Vroeger had men geen vuilnisbakken of riolering. Ze gooiden alles gewoon in grote diepe kuilen.” Dat gedroogde materiaal kunnen de leerlingen uitzoeken en sorteren met een loep en pincet. “Van uitwerpselen tot kippenbotjes en oude leren kleding. Bij de jongere kinderen krijg ik uiteraard vaak de reactie: ‘Juuuf, dit is poeep!’” 

Die bassischoolleeftijd vindt Joke na jaren lesgeven nog altijd het leukst. “Basisschoolleerlingen vinden geschiedenis fantastisch en blijven vragen stellen. Hoe ging dat? Hoe oud is dit? Op oudere leeftijd zijn ze vooral geïnteresseerd in hoeveel iets waard is.” Geschiedenis en archeologie blijven Joke zelf ook fascineren. “Hoe mensen vroeger leefden, wat ze aten, wat ze aan hadden. We zitten soms zo vast in de denkbeelden van nu, dat het lastig is voor te stellen hoe de wereld er pak ‘m beet 2000 jaar terug uit zag.” 

Kinderen aan het werk in Huis van Hilde

Levensverhalen

Joke is dan ook nooit uitgeleerd. Bij iedere nieuwe vondst of tentoonstelling steekt ze weer wat op. “Als vrijwilligers worden we bijgepraat over belangrijke nieuwe dingen die zijn ontdekt. Zo is er laatst een vondst gedaan op Texel. In oude scheepswrakken zijn kisten gevonden met kleding en boeken. Die zijn 400 jaar onder water en zand bewaard gebleven. Een van de topstukken is een jurk uit de 17e eeuw die nog bijna helemaal intact is.”

Maar ook op sociaal vlak is Huis van Hilde een verrijking voor Joke. “Als je 4 jaar lang samen achter de balie staat of aan de administratie werkt, dan komen de levensverhalen boven tafel. Dat is wat het vrijwilligerswerk zo leuk maakt: gezellig onder de mensen zijn.” En dat zijn heus niet alleen gepensioneerden. Joke: “De laatste tijd komt er juist veel jongelui bij. Zij hebben bijvoorbeeld net hun studie afgerond of willen er nog wat bij doen. Dus, wees welkom, dat staat ook nog eens goed op je cv!”

Opening 2021

Huis van Hilde opent haar deuren weer op 15 januari 2021. De komende 2 maanden is het archeologiemuseum gesloten omdat een deel van de vaste tentoonstelling vernieuwd en heringericht wordt.