Waterliniepad genomineerd

(11 februari 2020)

Afgelopen voorjaar is het nieuwe Waterliniepad in gebruik genomen. Deze langeafstandswandelroute is nu 1 van 3 kanshebbers voor de titel Wandelroute van het jaar 2020 voor de Benelux!

De hoofdrolspelers van het Waterliniepad zijn de waterlinies de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De route loopt door (toekomstig) werelderfgoed met prachtig landschap en bijzonder erfgoed. Deze route loopt maar liefst door 4 provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Brabant. 350 kilometer wandelplezier langs forten, vestingstadjes en prachtig natuurgebied.

Waterliniepad als nieuw langeafstandswandelpad

Prijsuitreiking in Gent

15 februari ontvangt de winnaar de Wandeltrofee op de Fiets- en Wandelbeurs in Gent. Een onafhankelijke jury beoordeelt de drie genomineerde routes. Stichting Wandelnet meldde de route aan.

Linies van wereldformaat

Onzichtbaar voor het oog, maar een onneembare hindernis voor elk leger dat Nederland binnen zou vallen. Jarenlang werd Holland beschermd door twee van de meest ingenieuze verdedigingslinies ter wereld: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De Nieuwe Hollandse Waterlinie was vanaf 1815 de verdedigingslinie van het economische en politieke hart van Nederland, de Stelling van Amsterdam vanaf 1883 ons ‘Nationaal Reduit’, het laatste toevluchtsoord.

Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de werelderfgoedlijst vanwege zijn bijzondere watermanagementsysteem, het strategische landschap eromheen en de militaire werken. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is in 2019 door Nederland voorgedragen voor UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, samen vormen ze straks het Werelderfgoed: ‘Hollandse Waterlinies’.

Meer fiets- en wandelroutes door de Stelling van Amsterdam vindt u op www.stellingvanamsterdam.nl.