Commissaris van de Koning op bezoek bij De Waard Transport

(09 juli 2020)

Op woensdag 8 juli ontving Cees de Waard, directeur van De Waard Transport BV, de commissaris van de Koning Arthur van Dijk bij zijn familiebedrijf in Noord-Scharwoude. De commissaris liet zich bijpraten over de effecten van de coronacrisis op de sector transport en logistiek.

Tegelijk wilde hij de mensen die in deze sector werkzaam zijn een hart onder de riem steken.

Jan Boeve, Arthur van DIjk, Cees de Waard

De commissaris van de Koning bezoekt deze maanden gemeenten, bedrijven, organisaties en instellingen die het zwaar hebben tijdens de coronacrisis. Van Dijk over zijn bezoek aan De Waard: “De transportsector is de ruggengraat van onze economie en is van groot belang voor het blijven draaien van onze samenleving. Dat bleek toen tijdens deze ongekende crisis de grenzen in Europa werden gesloten en de logistiek haar werk niet meer kon doen, met enorme gevolgen voor de economieën. Om het goederenvervoer zo snel en goed mogelijk weer op gang te brengen, werden de grenzen voor de internationale transportsector weer geopend. Ik heb waardering voor de medewerkers, die hun werk in moeilijke omstandigheden zijn blijven doen."

Anticorona-protocol

Cees de Waard vertelde tijdens het werkbezoek hoe hij de crisis tot nu toe heeft ervaren. De Waard is in bijna 90 jaar gegroeid naar een groot internationaal transportbedrijf. Het bedrijf rijdt vooral op Italië, naast Frankrijk, België en andere bestemmingen. De Waard: “Al op 17 februari hadden wij een anti-coronaprotocol klaar. Ook tijdens het hoogtepunt van de crisis in Italië hebben we de transporten kunnen voortzetten. Ik ben blij dat we kunnen zeggen dat er tot nu toe bij ons bedrijf geen zieken zijn geweest door het coronavirus. Wij blijven duurzaam en gezond op weg. Dat is van levensbelang.” De coronacrisis heeft ook de Waard zijn bedrijf geraakt. De Waard: “Wanneer je kijkt van april tot nu, zie je dat de omzet meer dan 20% gedaald is. Gelukkig zijn de maatregelen ook in Italië nu versoepeld. Maar je leest nu ook in de media dat mede daardoor de besmettingen daar toenemen. Dus ik maak me wel zorgen over een nieuwe uitbraak.”

Europees steunfonds

Tijdens het bezoek was ook Jan Boeve, directeur van Transport en Logistiek Nederland (TLN), aanwezig. De directeur van TLN, belangenbehartiger van zo’n 5.000 ondernemers in de transport- en logistieksector, ging nader in op de gevolgen van de coronacrisis en de maatregelen op het goederenvervoer. Jan Boeve: “De transportsector is natuurlijk 1 op 1 verbonden met de bedrijfstakken waarvoor gereden wordt. Daarom hebben bedrijven die horeca bevoorraden een hele lastige tijd gehad, net als bedrijven die podia door heel Europa plaatsen op festivals. Het is jammer dat de rijksoverheid deze verbondenheid niet ziet en transportbedrijven hierdoor geen toegang geeft tot de tegemoetkomingsregelingen die wel gelden voor de sectoren waarvoor gereden wordt. Het zou goed zijn als de sector straks wel gebruik kan maken van het Europese steunfonds, waardoor de sector ook een bijdrage kan leveren aan het vergroend uit de crisis komen.”’ 

Waardevol gesprek

Voor Cees de Waard was het gesprek zeer waardevol. “Arthur van Dijk weet waar hij het over heeft, hij was namelijk zelf voorheen voorzitter van TLN, en natuurlijk geldt dat ook voor de huidige directeur Jan Boeve. Al met al was deze middag erg nuttig.”