“Het bos en de bermen mogen best een beetje verwilderen”

(06 juli 2020)

Met een subsidiebijdrage van de provincie op zak gaan dit jaar 36 vrijwilligersprojecten van start om Noord-Holland nog groener te maken. Wie zijn deze vrijwilligers, wat gaan ze doen en hoe gaan ze in deze coronatijd te werk? Deel 3 in de serie: Thijn Westermann, vrijwilliger bij Stichting Groen Muiderberg.

Zo'n 20 jaar geleden verhuisde Thijn vanuit het drukke Amsterdam naar het groene dorpje Muiderberg. Ze had de rust van het IJsselmeer en de bossen nodig om te herstellen van hersenletsel dat ze had opgelopen na een ongeluk. “De natuur voelde helend. Hier ben ik beter geworden. Ik wilde daarom iets terugdoen voor de natuur in en rond het dorp.”

Thijn Westermann met haar hond in het natuurgebied
 
Dus zet ze zich sinds 2011 met haar stichting in om de natuur en het landschap in Muiderberg en omstreken te beschermen. Ze hoopt de gemeente en haar inwoners bewuster te maken van het landschap om hen heen. “Het hoeft niet allemaal netjes en strak. Het bos en de bermen mogen best een beetje verwilderen, dat heeft juist z’n charme en is bovenal goed voor de biodiversiteit.” 

Amfibieën en reptielen

De subsidie van de provincie wil Thijn gebruiken om meer kennis en bewustzijn te creëren over het leven in de bermen, tuinen, sloten en bossen van Muiderberg. Dat doet ze op allerlei manieren. Zo is ze met een aantal mensen en organisaties aan het praten over ecologisch bermbeheer, zodat er op de juiste momenten wordt gemaaid met de minste schade aan de natuur. Maar ze wil ook meer te weten komen over de diersoorten in de omgeving. “Daar heb ik een sterke zaklamp, waadpak en cuvet voor nodig. Dan kan ik ’s avonds onder water op zoek naar vissen, amfibieën en reptielen.” Ook monitort ze de populatie ringslangen op een vaste route in het dorp. 

Ondertussen houdt ze ook nog de kap- en bouwvergunningen, bestemmingsplannen en visies van de gemeente in de gaten en is ze een van de beheerders van een Facebookgroep om mensen te enthousiasmeren over de natuur in het dorp. “Het lijkt af en toe wel een halve baan. Ik doe alles gratis en betaal alles zelf, dus dan is het fijn dat een deel met zo’n subsidie wordt vergoed. Dat is toch een soort waardering voor het werk.”

Niet stilzitten

Dankzij de coronacrisis is er wel een hoop stil komen te liggen. “We zouden bijvoorbeeld de broeihopen van ringslangen omkeren om te kijken of er eieren in zitten. Dat hebben we nu niet gedaan en dus is die kans dit jaar voorbij.” Op de planning stonden nog veel meer evenementen, zoals een workshop over composthopen en een informatiemiddag over de eikenprocessierups, maar ook die gingen allemaal niet door. 

“Voor nu is het misschien wel even goed om die rust te nemen, soms ligt er iets te veel op mijn bordje”, zegt Thijn. Maar heel lang zal ze niet stilzitten. “We moeten het tij echt keren. Het is gortdroog, de bomen en planten zijn zwak, egels verdrogen en weidevogels overleven niet zonder onze zorg. Soms bekijk ik het iets te somber, maar ik blijf doen wat ik kan. Het bewustzijn moet groeien over onze verantwoordelijkheid voor de biodiversiteit.”

Betrekken bij Groen Fonds 

Mensen bij de natuur betrekken is het belangrijkste doel van het Betrekken bij Groen Fonds. De provincie Noord-Holland kende dit jaar €102.000 toe aan groene initiatieven. Projecten die de soortenrijkdom in onze provincie versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners betrekken, kwamen voor de subsidie in aanmerking.