Minder wachten door afstemming bedientijden 200 bruggen en sluizen

(01 juli 2020)

Onverwachte brugopeningen zorgen jaarlijks voor veel vertraging. Daarom stemt de provincie Noord-Holland samen met negen andere partners de bedientijden van bruggen en sluizen op elkaar af.

Waarbij gekeken wordt naar zowel de actuele drukte op de weg als op het water. Ook ontvangen weggebruikers en schippers informatie over (geplande) brugopeningen. De Blauwe Golf bleek de afgelopen 5 jaar een groot succes. Daarom slaan deze partijen de komende 5 jaar weer de handen in één.

Minder hinder op weg én water met de Blauwe Golf

Door de bedientijden van sluizen en zo’n 200 bruggen in Noord-Holland op elkaar af te stemmen stimuleert de provincie het konvooi varen. Dat betekent dat grote groepen schepen in 1 keer de brug passeren. Varen op de Blauwe Golf wordt dat genoemd, net als de Groene Golf op de weg maar dan op het water.

Met de Blauwe Golf wordt niet alleen gekeken naar de drukte op het water, maar ook op de weg. Die informatie gecombineerd met de aankomsttijden van het openbaar vervoer en de hulpdiensten leidt tot het beste bedientijdstip van bruggen en sluizen. Via een speciaal (brugmanagement)systeem ontvangt de brugbedienaar dit bedienadvies. De (geplande) brugopeningen worden vervolgens doorgegeven via de navigatiesystemen en de digitale vaargids zodat weggebruikers en schippers hun reis beter kunnen plannen. Daardoor hoeft de scheepvaart minder te wachten en ervaart ook het wegverkeer minder hinder. Dat bespaart tijd, geld (brandstof) en is beter voor het milieu en de bereikbaarheid.

Bekijk de video om te zien hoe het precies werkt.

Video Blauwe Golf

Samenwerkingsverband Blauwe Golf

In 2015 is gestart met het afstemmen van bedientijden onder de naam Blauwe Golf. Een samenwerkingsverband bestaande uit Rijkswaterstaat, gemeente Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Purmerend, Alkmaar, Zaanstad, Waternet, Hoogheemraadschap Rijnland en de provincie Noord-Holland. En dat blijkt een groot succes. De doorstroming op weg én water is nog nooit zo vloeiend geweest.

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst Blauwe Golf zetten de partijen dit succes de komende 5 jaar (tot minimaal 2025) voort. De provincie investeert in Smart Mobility maatregelen - zoals de Blauwe Golf - om slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland mogelijk te maken.  

Meer informatie

Met vragen of opmerkingen kunnen (vaar)weggebruikers contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800-0200 600 (gratis) of mailen naar servicepunt@noord-holland.nl. Meer informatie over de Blauwe Golf staat op www.noord-holland.nl/blauwegolf