Vrijwilliger Bert zet Texelse kolken op de kaart

(13 juli 2020)

Met een subsidiebijdrage van de provincie op zak gaan dit jaar 36 vrijwilligersprojecten van start om Noord-Holland nog groener te maken. Wie zijn deze vrijwilligers, wat gaan ze doen en hoe gaan ze in deze coronatijd te werk? Deel 4 in de serie: Bert de Boer, vrijwilliger bij IVN Texel.

Het Texelse landschap is Bert de Boer niet vreemd. Al jaren zet hij zich als natuurgids en vrijwilliger in voor het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) Texel. Met activiteiten, cursussen en werkgroepen hoopt hij mens en natuur te verbinden. Maar zelfs Bert weet nog niet alles over de bijzondere natuurparadijsjes op het Waddeneiland. 

Bert de Boer bij een kolk op Texel
 
Zo vroeg hij zich rijdend op zijn fiets regelmatig af hoe het precies zit met al die waterpoeltjes die verspreid liggen over de Texelse weilanden. Deze zogenoemde kolken – met een doorsnede van 5 tot 10 meter – zijn vroeger aangelegd als drinkplas voor het vee. Het regenwater zakt niet weg vanwege de keileem in de grond, waardoor er een flinke plas zoet water blijft liggen. 

Watermonsters 

In de kolken groeien weelderige waterplanten en leven een heleboel (water)dieren, maar hoe zit het nou precies met de biodiversiteit? “Dat weten we gewoon niet. We zijn er heel benieuwd naar, dus daarom zijn Marcel Wijnalda en ik een kolkengroep gestart om dat te onderzoeken”, zegt Bert. Van de duizenden kolken zijn er nu nog zo’n 200 over. “We willen ook graag met de eigenaren in gesprek om de kolken te behouden en de kwaliteit en biodiversiteit te verhogen.”

Van de provinciesubsidie koopt de kolkengroep allerlei materialen om het onderzoek zo goed mogelijk uit te voeren. Bepakt met schepnetten en glazen onderzoeksbakken zullen zo’n 15 vrijwilligers regelmatig bij de kolken langsgaan om watermonsters te nemen en te kijken wat er in het water leeft. Welke kikkers springen er weg? Welke planten groeien er op de oever of juist diep in de kolk? Wat zit er in de bodem verstopt? 

Texels erfgoed

Vanwege corona konden de vrijwilligers niet bij elkaar komen. Maar met een kaart van Texel in de binnenzak konden ze wel al inventariseren waar de kolken precies liggen. Nu de maatregelen zijn versoepeld, kunnen ze op 1,5 meter afstand bij elkaar komen. Bert: “Desnoods alleen maar buiten, op de plek van een kolk.”

Het project is volgens Bert geslaagd als ze over 2 à 3 jaar hun onderzoek kunnen presenteren aan de grondeigenaren van de kolken en andere geïnteresseerden. “Het zou leuk zijn als we uiteindelijk de Texelaars en hun kinderen meer kunnen vertellen over dit erfgoed. Iedereen hier kent wel de Hoge Berg en de schapenboeten, maar over de Texelse kolken is nog weinig bekend. We willen zo veel mogelijk mensen enthousiast maken, want het zou zonde zijn als de kolken allemaal verdwijnen.”

Betrekken bij Groen Fonds

Mensen bij de natuur betrekken is het belangrijkste doel van het Betrekken bij Groen Fonds. De provincie Noord-Holland kende dit jaar €102.000 toe aan groene initiatieven. Projecten die de soortenrijkdom in onze provincie versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners betrekken, kwamen voor de subsidie in aanmerking.