Beatrixbrug in centrum van Zaandam gaat eind juni open

(19 juni 2020)

De renovatie van de Beatrixbrug is de afgelopen 5 maanden in volle gang geweest. Naar verwachting gaat de brug nog voor het eind van deze maand weer open.

Eerder was er sprake van dat de brug dit weekend wellicht al open zou gaan, maar de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en bouwer Heijmans hebben nog een aantal dagen nodig om de laatste werkzaamheden af te ronden. De Beatrixbrug hoort bij de Wilhelminasluis die in opdracht van de provincie Noord-Holland wordt vernieuwd omdat deze verouderd is en in slechte bouwkundige staat verkeert.

Beatrixbrug

Compleet vervangen

Een maand eerder werd de naastgelegen Wilhelminabrug al in gebruik genomen. Net zoals de Wilhelminabrug moest ook de Beatrixbrug compleet vernieuwd worden. Niet alleen zijn de brugkleppen en de bijbehorende contragewichten vervangen, ook de brugkelder - waar de aandrijving van de brug zich bevindt - is aangepast. Verder is de nieuwe brug verbreed van 12 naar 14 meter zodat grotere binnenvaartschepen gemakkelijk kunnen passeren. 

Laatste keuring

Donderdag 18 juni is de Beatrix uitvoerig geschouwd door de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad. Dit is gedaan om te beoordelen of de brug voldoet aan de technische richtlijnen en naar behoren functioneert. Hierbij is ook heel specifiek gekeken naar de fietspaden. Dit naar aanleiding van fietsongevallen op de Wilhelminabrug. Ook is advies gevraagd aan politie en fietsersbond. Tijdens de schouw bleken de pollers nog niet naar behoren te werken. De pollers zijn de beweegbare stalen palen die in het wegdek kunnen verzinken. Om de brug goed te kunnen openstellen, is het nodig om deze laatste werkzaamheden nog uit te voeren. Voor degenen die reizen met het openbaar vervoer, is het raadzaam om vooraf de site van Connexxion en/of www.9292ov.nl te raadplegen voor meer reisinformatie. 

Meer informatie

Met vragen over het vernieuwen van de Wilhelminasluis kunnen bewoners en weggebruikers contact opnemen met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland via telefoonnummer 0800-0200 600 (gratis) of per e-mail vaartindezaan@noord-holland.nl. De werkzaamheden zijn ook te volgen via www.wilhelminasluiszaandam.nl, Facebook (WilhelminasluisZaandam) of Twitter (@WsluisNH).