Hart onder de riem voor monumentale tuin

(27 juni 2020)

Op de warmste dag van de week ging commissaris van de Koning Arthur van Dijk op werkbezoek in ARTIS.

Weer of geen weer. Versoepeling van de coronamaatregelen of niet. Van Dijk wil een steun zijn voor alle sectoren die piepen en kraken. Kort na het uitbreken van de pandemie plande hij een reeks werkbezoeken die nog niet ten einde is. Ook niet nu er weer meer mag in Nederland. Komende weken kunnen de transport- en logistieksector en de retail hem verwachten. 

Arthur van Dijk ARTIS
Arthur van Dijk en ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius

Uit eerste hand

Van Dijk luistert en vertelt, observeert en adviseert. Of het nu gaat over mondkapjes of evenementententen, frietaardappelen of vliegtuigen. Hij wil verhalen over de impact van de coronacrisis uit eerste hand. Niet alleen uit de krant. 

“ARTIS is een bijzondere achtertuin voor veel mensen”, zei hij vrijdag. “De crisis maakt dit soort monumentale plekken alleen maar waardevoller. Als je hier wekenlang op drie hoog achter binnen hebt gezeten, ga je zo’n prachtpark vanzelf meer waarderen.”

Apen en gieren

ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius leidde Van Dijk enthousiast rond langs zwarte slingerapen, ringstaartmaki’s en vale gieren. De wandeling eindigde in het Groote Museum, dat in 2021 na 74 jaar weer opengaat. Maar voordat dat kan, moeten nog vele miljoenen geworven worden. 

cvdK Groote Museum
Van Dijk in het Groote Museum in ARTIS

Bij het olifantenverblijf bleef Van Dijk het langst hangen. Reden: het kersverse ‘kleintje’, geboren op 4 mei. “Hij weegt inmiddels 180 kilo en komt 1 kilo per dag aan”, vertelde de verzorger, die de kudde koelde met een waterslang. “Dat wil ik ook wel”, lachte Van Dijk, inmiddels zonder stropdas. “Wie loopt er nou ook in pak”, aldus een bekende verderop.  

Sutorius attendeerde de commissaris daarna op alles dat groeit in het park. “Onze plantenperken zijn eetbaar. De gorilla’s eten straks onze eigen snijbieten. Met zo’n voorbeeld kun je kinderen ook makkelijk meenemen in het circulaire verhaal.”

Masterplan

Het duurzame masterplan lag begin dit jaar klaar. Energieneutraal zijn in 2030, stond er in koeienletters op. Van alle (monumentale) panden van het gas af tot het park sproeien met grachtenwater. 

“ARTIS moet een uniek instituut op aarde worden”, vertelde Sutorius. “De plek waar dieren, planten en microben samenkomen in een monumentale en duurzame omgeving. De plek waar de verbinding tussen alle facetten van de natuur duidelijk wordt en de rol die wij mensen hebben in het geheel. Wij kunnen een enorme duurzame voortrekkersrol vervullen.” Van Dijk: “Qua purpose heeft ARTIS een solide basis en een consistent verhaal.”

olifantenverblijf

8 miljoen verlies

Door de crisis is de ‘zero footprint zoo’ wel verder weg. “We moeten het hoofd boven water houden”, zei Sutorius in de Professorenkamer waar Paul Luijten, lid van de Raad van Toezicht, aansloot. Omdat het park 2 maanden dicht was, stevent ARTIS af op 8 miljoen euro verlies. Luijten: “De dieren konden niet thuiswerken hè.” Voor 2021 wordt het verlies geschat op 4 miljoen, mits er geen tweede coronagolf komt. 

ARTIS praat met het rijk, de gemeente en de provincie over de situatie. Het is onduidelijk of er ondersteuning komt. Sutorius: “Hoe zwaar het nu ook is; wij zijn geen eerste levensbehoefte. Maar we willen wel in beeld zijn. Daarom betekent dit hart onder de riem van de commissaris heel veel voor ons.”