Nieuwe tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond

(19 juni 2020)

De tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond is vanaf 2 juli te bezoeken in Huis van Hilde. De in 1944 in Castricum neergestorte ‘Dambuster’, een Brits Lancastervliegtuig, staat hierin centraal.

De tentoonstelling is van 2 juli 2020 tot en met 3 januari 2021 te zien en toont aan de hand van archeologische vondsten, foto’s, prenten en interviews met ooggetuigen dit dramatische oorlogsverhaal. Leerlingen van basisschool Helmgras uit Castricum hebben meegeholpen aan de tentoonstelling.

Dambusters

Op 17 mei 1943, tijdens WOII, stortte bij Castricum een Brits vliegtuig neer. Het toestel was geraakt door de luchtafweerbatterij bij Wijk aan Zee. Het vliegtuig was onderdeel van Operation Chastise, ook wel beter bekend als de ‘Dambusters’. Het doelwit van deze operatie waren namelijk de stuwdammen bij het Ruhrgebied, die met speciale stuiterbommen werden opgeblazen. Het vliegtuig was bijna veilig boven zee op de terugweg toen het werd geraakt door de Duitse luchtafweer. De kanonnen vuurden een dodelijk schot op het vliegtuig, dat op het strand van Castricum belandde. Niemand overleefde de crash.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond toont de inspanningen van jaren speurwerk naar feiten en overblijfselen over deze vliegtuigramp. Deze unieke verzameling archeologische vondsten, foto’s en prenten vertellen het dramatische oorlogsverhaal van het Britse vliegtuig en de Duitse luchtafweer. Ze vormen het tastbare bewijs van deze vliegtuigcrash en geven aanwijzingen over het kaliber van een bepaald kanon of over het type vliegtuig dat is neergestort. De tentoonstelling maakt WOII weer even tastbaar in het jaar waarin we 75 jaar bevrijding herdenken en vieren waarvan we zijn bevrijd.

Educatief

De nieuwe tijdelijke tentoonstelling is mede door de archeologie uit de omgeving uitermate geschikt om de jongere generatie kennis te laten maken met de Tweede Wereldoorlog. Stichting Kist uit Castricum stelde een omgevingsgeschiedenisproject op voor basisschoolleerlingen en haakt hiermee aan bij de tentoonstelling. Tijdens dit educatieproject zijn ooggetuigen van deze luchtoorlog  aan de hand van archeologische vondsten geïnterviewd en gefilmd door leerlingen van de openbare basisschool Helmgras uit Castricum. Het indrukwekkende resultaat van deze korte documentaires is te zien en beluisteren in de tentoonstelling.

Campagnebeeld tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond
Foto: Campagnebeeld door Eric Heuvel / Huis van Hilde.

Om het educatieve karakter van deze tentoonstelling te benadrukken is er gekozen voor een striptekening als campagnebeeld . Dit campagnebeeld is ontworpen door striptekenaar Eric Heuvel (1960). Hij is bekend geworden door de stripreeksen Bud Broadway, Geheim van de tijd en January Jones. De meeste van zijn stripreeksen werden voorgepubliceerd in het Algemeen Dagblad. In 2012 won Eric de prestigieuze ‘Stripschapprijs’ en in 2018 ontving hij de onderscheiding ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’.

De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door bruiklenen van particulieren. Schrijver en samensteller van de tentoonstelling is archeoloog dr. Arjen Bosman van Military Legacy. Peter Saal, adviseur erfgoed en publiek bij NMF, is de organisator en vormgever van de tentoonstelling. De grafische vormgeving is gedaan door Marlon Hoppel en Juliette Pasveer van ADC en het drukwerk door Eyes on Media.

Opening

De tentoonstelling is van 2 juli 2020 tot en met 3 januari 2021 te zien in Huis van Hilde. Er is een officieel openingsmoment door burgemeester Toon Mans van Castricum op donderdag 23 juni in kleine setting om 15.30 uur.