Pampus zet volgende stap naar duurzaam erfgoed

(18 juni 2020)

Bezoekers konden vorig jaar juli nog kamperen op het onbewoonde eiland Pampus. Zij droegen daarmee bij aan de crowdfundingactie voor verduurzaming van dit erfgoed, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Nu zet Pampus opnieuw een stap naar verdere verduurzaming en zelfvoorzienendheid.

Dronefoto van Forteiland Pampus

Pampus vooruitstrevend toen en nu

Tom van Nouhuys, directeur Stichting Forteiland Pampus: "De geschiedenis van Pampus geldt als inspiratiebron voor de toekomst. Het eiland met zijn immense fort was uniek in Nederland en kon 200 soldaten langdurig voorzien van water en energie, zonder aansluiting met de wal. Inmiddels heeft het eiland, als boegbeeld van UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam, een museale en recreatieve functie. Het eiland toont zich met de geplande transformatie nog even vooruitstrevend als 125 jaar geleden."

Biovergister

Het transformatieproject is op dinsdag 16 juni symbolisch in gang gezet door de ingebruikname van de biovergister. Deze innovatieve installatie, de Circ BioDigester 50, zet het organisch afval van het eiland om in groene energie en plantvoeding. Op Pampus hoeft het bioafval daardoor niet meer afgevoerd te worden, maar wordt het omgezet in biogas dat de keuken van het huidige én toekomstige entreegebouw van energie voorziet.

Entreegebouw

Tijdens de kick-off van het transformatieproject zijn ook de plannen voor het entreegebouw onthuld. Paul de Ruiter Architects heeft het nieuwe entreegebouw op subtiele manier ingepast in het eiland. Hierdoor wordt de rijke geschiedenis van Forteiland Pampus nog beter verteld en ervaren. Architect Paul de Ruiter "In het ontwerp hebben we de historische filosofie van zelfvoorziening gecombineerd met moderne duurzame innovaties. Zo vormt het gebouw de verbinding tussen nieuwe technologie en het historische karakter van Pampus." Het gebouw heeft naast een horecagelegenheid onder andere ook een zaal- en congresruimte.
 
De functionele ruimte van het nieuwe entreegebouw wordt bijna 300 m2 vergroot. Hierdoor kan Pampus ruim 100.000 bezoekers per jaar ontvangen.

Provincie steunt verduurzaming erfgoed

De provincie is siteholder van het werelderfgoed Stelling van Amsterdam en wil het cultureel erfgoed behouden, zodat ook de komende generaties ervan kunnen genieten. Dat gaat het beste als het erfgoed echt wordt gebruikt, nu en in de toekomst. Forteiland Pampus is daar een mooi voorbeeld van. De provincie steunt daarom herbestemming en verduurzaming erfgoed.

Belevingscentrum Stelling van Amsterdam

Forteiland Pampus is het belevingscentrum van de Stelling van Amsterdam. Door een rondje in de droge gracht om het fort te lopen, krijgen bezoekers de hele Stelling in een mum van tijd voorgeschoteld via de openlucht foto-expositie 'De Stelling van Amsterdam van boven'.