Vondst van de Maand: glazen colafles

(12 maart 2020)

In de nieuwe Vondst van Maand-vitrine besteedt Huis van Hilde aandacht aan vondsten uit een recenter verleden. Deze maand wordt een glazen colafles uit het begin van de 20e eeuw in het zonnetje gezet.

Deze fles is gevonden bij een opgraving uit 2005 -2006 in Wijk aan Zee. Hierbij zijn vondstmaterialen en sporen aangetroffen van de 14e eeuw tot en met de 20e eeuw. Deze Vondst van de Maand is vanaf 4 maart gratis te bekijken in het Huis van Hilde.

Achtergrond

Cola werd populair nadat John Pemberton in 1886 Coca-Cola uitvond. Deze alcoholvrije drank was geïnspireerd op de coca-wijn van apotheker Angelo Mariani. In de periode dat cola voor het eerst op de markt kwam dacht men dat koolzuurhoudend water goed was voor de gezondheid, dus  werd het verkocht als geneesmiddel. Door de grote populariteit van Coca-Cola ontstond er rond 1900 een grote concurrentiestrijd, de zogenaamde 'Kola Wars', tussen vele frisdrank producenten, waarbij de meest vreemde smaken werden bedacht.

De fles in deze vitrine werd bij de opgraving in Wijk aan zee gevonden en is van 'Ala-Cola'. Dit merk werd gemaakt door de Romano Ala-Cola Bottling Co. in Bessemer, Alabama (Verenigde Staten). Aangezien deze fabriek slechts tussen 1912 en 1914 actief was, kan deze fles dus goed gedateerd worden naar de periode van de 'Kola Wars'. Het logo op de fles lijkt sprekend op dat van Coca-Cola. Het is dus niet vreemd dat ze hiervoor werden aangeklaagd door de colagigant.

Naast het glazen flesje zijn in de vitrine ook een Nederlandse advertentie van Ala Cola en een foto van Coca-Cola drinkende dames uit omstreeks 1930 - 1940 te bekijken.

Vondst van de Maand

Het provinciaal archeologisch depot zit vol bijzondere vondsten uit Noord-Holland. Uit deze rijke collectie wordt maandelijks een selectie gemaakt die getoond wordt in de speciale ‘Vondst van de maand'-vitrine.

Een glazen colafles uit begin 20e eeuw is Vondst van de Maand in Huis van Hilde.