Vrijwilligers zorgen voor veilige paddentrek

(03 maart 2020)

De paddentrek is dit jaar vroeg begonnen. Door de hoge temperaturen is de trek al meer dan een week in volle gang, terwijl de padden normaal ongeveer midden maart gaan trekken.

Padden gaan na de winterrust op weg naar het water waar ze als paddenvisje leefden. Dat water is de plaats waar ze gaan paren. Om hier te komen moeten padden vaak drukke wegen oversteken. Om te zorgen dat er zo min mogelijk padden in het verkeer sterven, heeft de provincie tunnels en rasters aangelegd.

De tunnels zijn 20 centimeter tot 1 meter breed. De rasters zorgen ervoor dat de padden van de weg worden gehouden en naar de tunnels worden geleid. Naast deze voorzieningen zijn er 17 werkgroepen van vrijwilligers actief om de padden te helpen met oversteken. De vrijwilligers helpen jaarlijks maar liefst 20.000 amfibieën met oversteken.

Joost van Marion is een van deze vrijwilligers. Hij is een coördinator van de vrijwilligers die helpen bij de paddentrek in Bloemendaal. De werkgroepen zijn in ochtend en in de avond actief. Op plekken waar geen tunnels en gaas liggen, lopen de padden de weg op. Daarom zorgen de vrijwilligers in de avond dat de padden zo veilig mogelijk hun oversteek maken. Met een hesje aan en met behulp van zaklampen rapen de vrijwilligers de padden van fietspaden, voetpaden en de weg.

Van Marion: “Op sommige plekken hebben we gaas langs de hekken ingegraven zodat de padden  niet de weg op kunnen en tegen het gaas aanlopen. Vervolgens vallen de padden in een door ons ingegraven emmer.” In de ochtend controleert een ploeg de emmers, noteert hoeveel padden er in de emmers zitten en brengt de padden veilig de weg over.

Een paar keer per jaar is er een regionaal paddenoverleg. De verschillende coördinatoren van de paddengroepen komen daar bijeen. “We delen daar onze bevindingen en resultaten met elkaar. Ook delen we oplossingen voor problemen. Een probleem is bijvoorbeeld dat padden in putten vallen omdat het niet lukt om de hoge stoeprand op te komen. Daar bedenken we dan iets voor, zoals trapjes. De padden zijn gelukkig wendbaar genoeg om daar gebruik van te maken.”

Wil jij net als Joost padden helpen bij het oversteken? Word dan vrijwilliger en meld je hier aan: https://www.landschapnoordholland.nl/vrijwilligers-vacature-paddenbeschermer

paddentrek

 

Uitgelicht