Arthur van Dijk: Samenwerken om uit crisis te komen

(15 mei 2020)

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bracht donderdag een werkbezoek aan Schiphol. “Ik wil partijen graag bij elkaar brengen”, zei hij op de grotendeels lege luchthaven.

Arthur van Dijk rondleiding Schiphol

Afgelopen tijd bezocht Van Dijk al zorg- en veiligheidspersoneel, boeren, siertelers en horecaondernemers in Noord-Holland. “Ik vind het belangrijk om sectoren en hardwerkende medewerkers een hart onder de riem te steken. Daarnaast hoop ik als commissaris voor verbinding te zorgen.”

Van Dijk wil graag dat partijen de handen ineenslaan om uit de coronacrisis te klimmen. “Op weg naar herstel moeten we zoveel mogelijk samenwerken. Een gezonde, gezamenlijke aanpak is nodig om iedereen kansen te bieden er weer helemaal bovenop te komen. Dat geldt voor gemeenten, waterschappen, private bedrijven, organisaties, het MKB, Tata Steel, Schiphol; noem maar op. We moeten dit samen doen. Om die boodschap uit te dragen, ga ik naar buiten.”

De commissaris werd donderdagmiddag rondgeleid door Flow Manager Kasper Hofma, Marcel van der Vlies (Koninklijke Marechaussee) en Dick Benschop (CEO Schiphol Group). Van Dijk bezocht de medische dienst, beveiliging, Lounge 2 en bagagehal waar hij sprak met luchthavenmedewerkers en ondernemers. 

Arthur van Dijk Schiphol lounge

“Schiphol is van vitaal belang”, motiveerde hij zijn verrassingsbezoek. “Voor de werkgelegenheid in de regio, de infrastructuur in Nederland en als connector voor internationale handel. Als het land straks weer opstart, hebben we Schiphol hard nodig.”

De rondleiding begon – ook voor de commissaris – met handen wassen. Daarna zag Van Dijk dat Schiphol al veel maatregelen heeft getroffen met het oog op de 1,5 metersamenleving. Om medewerkers te beschermen zijn balies tegenwoordig helemaal afgeplakt met plastic. Onderaan zit een brievenbusgleuf voor het aangeven van documenten.

Afstand houden was dondermiddag een koud kunstje. Welgeteld 16 vertrekkende vluchten stonden gepland. Ze pasten op een half informatiebord. In vertrekhal 3 was het vooral oorverdovend stil. Alleen 4 Marechaussee-medewerkers op fietsen zorgden voor wat reuring.

Lege borden op Schiphol

De crisis raakt de luchthaven hard. Schiphol begroet nog maar 2 tot 3 procent van het aantal reizigers. 90 procent van de vliegtuigen wereldwijd staat werkloos aan de grond. “Als je deze ruimtes ziet, zo leeg, is dat heel apart”, zei Van Dijk. “Aan het begin van de crisis dacht ik vaak dat ik droomde. Dan moest ik mezelf knijpen om te beseffen dat dit echt gebeurt.”

Schipholbaas Benschop: “Corona zorgt voor een unieke situatie wereldwijd, in Nederland, in de luchtvaartsector en daarmee ook op Schiphol. Onze operatie is aanzienlijk kleiner geworden, maar we blijven altijd open. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan thuiskomen en dat bijvoorbeeld groente, fruit en vooral nu ook medische hulpmiddelen op hun plaats van bestemming komen. Het uitgebreide bestemmingennetwerk van Nederland maakt dat mogelijk. Dat moeten we koesteren en bewaken. Samenwerking in de sector en met de regio is daarbij van groot belang. Zeker ook in het toewerken zometeen naar een gecontroleerd herstel van de luchtvaart.”

De commissaris en Benschop raakten bij de securitycheck in gesprek met beveiligingsmedewerker Omar Bouhanoun. Het ging over het verbeteren van de coronamaatregelen voor het luchthavenpersoneel. “Ik voel me veilig nu we mondkapjes hebben”, vertelde Bouhanoun. “We maken er gretig gebruik van. Ik vind het heerlijk dat ik gewoon kan werken en dat er al weer wat meer passagiers zijn.” 

Achter de douane werd Van Dijk enthousiast begroet door Chantal de Vos van House of Tulips. “Hier schijnt altijd het zonnetje”, aldus de commissaris in de kleurrijke tulpenwinkel. “We houden de moed erin”, lachte De Vos, vierde generatie van het familiebedrijf: “Normaal is dit ons hoogseizoen, maar zoals u ziet is het rustig. Dan duren de dagen lang. Maar we blijven ervoor gaan. Elke euro telt.” 

Arthur van Dijk Chantal de Vos