Ook in de Tienhovense Plassen keert het waterriet terug

(18 mei 2020)

Na het succes in de Loosdrechtse Plassen zijn er in 2019 ook waterrietkragen in de Tienhovense Plassen beschermd. En met succes! Na 1 seizoen groeien de rietkragen alweer het water in. Goed nieuws dus voor rietvogels die afhankelijk zijn van vitale rietkragen. Jan van der Winden, onderzoeker, is erg blij met dit snelle resultaat: “Met dit project willen we de conditie van het waterriet zo herstellen, dat rietvogels als de grote karekiet en woudaap, meer kans krijgen om hier te gaan broeden.”

De maatregelen bestaan uit het afzetten van een aantal rietkragen in de Loosdrechtse-, Ankeveense- en Tienhovense plassen. Dit gebeurt met een raster zodat de ganzen, die dol zijn op het riet, er niet meer bij kunnen. Doordat ganzen het riet aanvreten, worden de rietkragen namelijk steeds dunner en het leefgebied van rietvogels steeds kleiner.

De afname van stevig waterriet heeft ook gevolgen voor het behoud van de legakkers. Door het ontbreken van een brede rietkraag, heeft het klotsende water meer vat op de oevers van de legakkers. Deze kalven daardoor af, waardoor de legakkers langzaamaan door het water worden opgeslokt. De maatregelen dienen dus meerdere doelen.

Rietkraag april 2018De rietkraag april 2020

Dezelfde legakker in april 2018 en april 2020 nadat er in 2019 een raster werd geplaatst tegen vraat door ganzen. Het riet op de legakker herstelt zich en groeit ook weer het water in. (Foto’s: J. van der Winden)