Ruim 1.500 bedrijven vragen Corona-OverbruggingsLening (COL) aan

(29 mei 2020)

De aanvragen voor de Corona-OverbruggingsLening (COL) blijven binnenstromen. Vanaf 29 april hebben 1.507 startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers een aanvraag gedaan voor een COL.

Deze bedrijven vragen in totaal € 540 miljoen aan. Inmiddels zijn 311 aanvragen goedgekeurd voor ruim € 100 miljoen. Circa 50% van de aanvragen is nog in behandeling. 

Het kabinet maakte woensdag 20 mei bekend dat er in aanvulling op een eerdere tranche van € 100 miljoen nog eens € 150 miljoen beschikbaar komt voor startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers. Gezien de hoeveelheid aanvragen is hier grote behoefte aan. Bedrijven kunnen via de COL een aanvraag vanaf € 50.000,- indienen en gebruikmaken van gunstige voorwaarden. De regionale ontwikkelingsmaatschappijen verstrekken de leningen. Aanvragen uit Noord-Holland worden behandeld door de samenwerkende partijen PIM-NH, Ontwikkelingsbedrijf NHN, PDENH, E3 partners, gemeente Amsterdam en het Innovatiefonds.

De aanvragen tot nu toe

Bijna driekwart van de aanvragen is voor kleinere tickets tot € 250.000,-. Maar de 23% scale-ups die een COL-aanvraag hebben gedaan zijn wel goed voor circa de helft van het totaal gevraagde bedrag van € 540 miljoen. Alle aanvragers samen vertegenwoordigen meer dan 15.000 banen. Ruim een derde van de innovatieve bedrijven die een aanvraag deed, is actief op het gebied van softtech (platform, SaaS, AI). Er zijn ook veel aanvragen vanuit medtech, life sciences, cleantech en hightech.

Over COL 

De Corona-OverbruggingsLening (COL) is een noodkrediet voor innovatieve ondernemers en mkb-ers zonder bancaire kredietrelatie die in financiële problemen zijn gekomen door Covid19. Deze regeling kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de gezamenlijke Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en TechLeap.nl met ook nauwe betrokkenheid van Invest-NL. Op verzoek van EZK verstrekken de ROM’s overbruggingsleningen tussen de € 50.000,- en € 2 miljoen.