Ons Koninkrijk kent veel erfgoed. Er zijn slechts een paar erfgoederen die door UNESCO op de Werelderfgoedlijst zijn gezet en zich daarom werelderfgoed mogen noemen.
De provincie Noord-Holland heeft maar liefst 4 van deze werelderfgoederen; de Waddenzee, de Grachtengordel Amsterdam, Droogmakerij de Beemster en de Stelling van Amsterdam.
Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de werelderfgoedlijst. De provincie verwacht dat UNESCO in 2021 daar de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan toevoegt. 2 waterlinies die Nederlanders eerste beschermden en nu zelf het beschermen waard zijn. Samen vormen ze dan het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.
Hoe het toekomstig werelderfgoed Hollandse Waterlinies voor toekomstige generaties wordt beschermd, is uitgelegd in een animatie. Deze is gemaakt in opdracht van het Pact van Ruigenhoek van de provincie Utrecht.
Werelderfgoed word je niet zomaar. Dit erfgoed vertelt het verhaal over haar uitzonderlijke universele waarde. Het is niet alleen uniek en onvervangbaar in ons Koninkrijk, maar zelfs in de wereld. Alleen UNESCO kan een gebied of gebouw benoemen tot werelderfgoed. Plaatsing op de UNESCO Werelderfgoedlijst vraagt van Nederland en de siteholder om dit erfgoed goed te beschermen voor huidige en toekomstige generaties.
De provincie Noord-Holland werkt samen met de provincies Utrecht, Gelderland en Brabant aan de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding op het bestaande werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Lees meer hierover op de website programma nieuwe Hollandse Waterlinie.
Nederland heeft in totaal 10 UNESCO Werelderfgoederen. Meer informatie staat op de website van wereldefgoed.