Busnetwerk blijft in stand, sommige lijnen rijden minder vaak

(12 november 2020)

Een aantal frequente buslijnen van Connexxion in Haarlem-IJmond, Noord-Holland Noord en Gooi en Vechtstreek gaat vanaf 3 januari 2021 wat minder vaak rijden. Dit om te voorkomen dat steeds meer bussen leeg rondrijden. Er worden geen buslijnen helemaal geschrapt, zodat alle gebieden met het OV bereikbaar blijven.

Connexxion heeft in overleg met de provincie de dienstregelingen voor 2021 aangepast. Hierbij is rekening gehouden met de gevolgen van de coronamaatregelen. Bijvoorbeeld door op stukken of tijden waar nu veel minder mensen reizen, de bus minder vaak te laten rijden. Ook rijden sommige spitslijnen en nachtlijnen niet meer. Het gaat in totaal om ongeveer 5% minder ritten. Als er na de coronacrisis op bepaalde lijnen meer reizigers komen, kunnen deze weer worden uitgebreid.

De nieuwe dienstregelingen gaan in op 3 januari 2021 en zijn vanaf eind november te vinden op www.connexxion.nl/nieuwedienstregeling. Vanaf begin december staan de nieuwe dienstregelingen ook in de diverse reisplanners.

Elektrische bus Connexxion

Vergoeding voor OV-bedrijven

Door de coronamaatregelen reizen veel minder mensen met het openbaar vervoer. De NS, het stads- en streekvervoer lopen daardoor veel reizigersinkomsten mis. Het Rijk vergoedt een deel van deze verliezen. Het overige deel moeten de vervoerders zelf opvangen. Dit gebeurt onder andere door de dienstregelingen waar het kan aan te passen. Daarnaast betaalt de provincie aan Connexxion het hele subsidiebedrag, ook voor de busritten die niet zijn of worden gereden.
Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid verwacht na de coronacrisis een langzaam herstel van het aantal reizigers, waarbij het OV-gebruik pas rond 2025 weer op het niveau van 2019 ligt.