"De Russische soldaat had zich ’s ochtends duidelijk niet geschoren”

(27 november 2020)

Het Noord-Hollandse archeologiemuseum Huis van Hilde kan niet zonder haar vele vrijwilligers. Sinds de opening in 2015 houden zij het museum en depot draaiende: door rondleidingen te geven, baliewerk te doen, activiteiten te organiseren en meer. Sinds september valt het beheer van Huis van Hilde onder de provincie Noord-Holland. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met een paar enthousiaste vrijwilligers.

Joke van ZantenVanaf de eerste rij keek Castricummer Joke van Zanten (67) toe hoe Huis van Hilde in iets meer dan een jaar tijd werd gebouwd. Ze wist al dat het archeologiecentrum er zou komen en hield nauwlettend in de gaten wanneer het de deuren zou openen. “Ik dacht: die gaan vrijwilligers vragen. En dat klopte. Ik heb mij direct opgegeven en draai vanaf het allereerste begin mee.” 

Wat begon met wekelijks een middagje achter de balie, is 5 jaar later uitgegroeid tot een uitgebreid takenpakket. Joke plant de bezoeken van groepen en scholen in, en samen met andere vrijwilligers maakt ze het vrijwilligersrooster en houdt ze de administratie bij. “In het eerste stadium moesten we veel improviseren. We liepen tegen de meest uiteenlopende zaken aan: van geen stukje zeep bij het toilet tot het inplannen van de vrijwilligersdiensten en het opzetten van een reserveringssysteem.”  

Voldoening 

Huis van Hilde is inmiddels een vast onderdeel in het leven van de gepensioneerde Joke. “Ik doe het vrijwilligerswerk met erg veel plezier, maar soms is het wel wat veel. Als er niemand beschikbaar is, voel ik de verantwoordelijkheid om op te komen dagen. Maar als het dan weer is geregeld, dan haal ik daar veel voldoening uit. Ik ben in ieder geval nog lang niet van plan achter de geraniums te gaan zitten.”

Haar interesse in archeologie komt niet helemaal uit de lucht vallen. Zo heeft Joke de lerarenopleiding geschiedenis gedaan. Uiteindelijk belandde ze in de zorg, maar haar liefde voor het verleden is altijd gebleven. “Het boeit mij hoe dingen er vroeger aan toe gingen en hoe je vanuit het één het ander ziet ontstaan.” 

Leerzaam

De mensfiguren in Huis van Hilde vindt Joke erg fascinerend, zeker in combinatie met de tentoongestelde vondsten. “Door die mix komt de geschiedenis veel meer tot leven dan simpelweg een wand vol pijlpunten of vuistbijlen. Je ziet echt nog de aarde onder hun nagels zitten. En de Russische soldaat had zich ’s ochtends duidelijk niet geschoren.” De meeste bezoekers zijn onder de indruk van de mensfiguren als Hilde en Cees. “Van kleuters tot aan 60-plussers, dat maakt Huis van Hilde toegankelijk voor een breed publiek.” 

Mensfiguren Huis van Hilde

Het vrijwilligerswerk is niet alleen leerzaam, het houdt Joke ook alert. “Ik pik elke keer weer iets op over de inhoud van het vak archeologie. Maar ik ben ook de hele dag bezig met dingen bedenken en op te lossen.” In de coronatijd heeft ze bijvoorbeeld geleerd te vergaderen via de computer. “Dat had ik anders nooit gedaan, het houdt je bij de tijd. Net als de jonge mensen met wie ik samenwerk. Ze maken mijn wereld een stuk groter.”

Opening 2021

Huis van Hilde opent haar deuren weer op 15 januari 2021. De komende 2 maanden is het archeologiemuseum gesloten omdat een deel van de vaste tentoonstelling vernieuwd en heringericht wordt.