Nieuwe hofleverancier in Alkmaar

(04 november 2020)

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk reikte woensdag 4 november 2020 het Predicaat Hofleverancier uit aan Mulder Schoenen in Alkmaar.

Het bedrijf mag voortaan het Koninklijk Wapen voeren met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. “Een status die je niet zomaar verwerft”, zei Van Dijk tijdens zijn toespraak. “Er gaat heel wat onderzoek aan vooraf.”

Hofleverancier Mulder Schoenen
(Van links naar rechts: Arthur van Dijk, commissaris van de Koning, Ralf en Björn Mulder, beiden directeur van Mulder Schoenen en Emile Roemer, waarnemend burgemeester Alkmaar) 

De geschiedenis van Mulder Schoenen gaat ver terug. Tot 1920 om precies te zijn. Er is een advertentie uit de Alkmaarsche Courant bekend waarin oprichter Dirk Mulder bedzeiltjes en klompschoenen aanbiedt. Het bedrijf werd in de jaren die volgden onder zoon Jan en daarna kleinzoon Hans verder uitgebouwd. Vanaf 2008 staat de vierde generatie aan het roer.

Klant centraal

Volgens Van Dijk is Mulder Schoenen een bedrijf dat de klant altijd centraal stelt. “Maar behalve om die klant, bekommert u zich maatschappelijk ook breder. Zo sponsort u Stichting Adapt, een stichting die zich ontfermt over kwetsbaar erfgoed in Alkmaar, en u ondersteunt de stichting Heart for Africa, een stichting die onder andere schoenen vanuit Nederland naar Afrika stuurt. Daarnaast ondersteunt uw bedrijf de Fairtrade-campagne van de gemeente Alkmaar.”

In 2018 ontving Mulder Schoenen al een blijk van waardering toen het bedrijf onderscheiden werd met de Alkmaarse publieksprijs. Van Dijk: “En vandaag komt daar nog een blijk van waardering en erkenning bij. Hofleverancier. Terecht beschouwen bedrijven dat predicaat als een bewijs van stabiliteit. En consumenten waarderen het, omdat het vertrouwen uitstraalt.”

100 Hofleveranciers

Het Predicaat Hofleverancier is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio én minimaal 100 jaar bestaan. Eind 2019 telde Noord-Holland 100 ‘Hofleveranciers’. Amsterdam (16), Haarlem (11) en Alkmaar (8) vormen de top 3.

Logo predicaat hofleverancier

Aan het toekennen van de onderscheiding gaat een groot onderzoek vooraf. Onder meer het Kabinet van de commissaris van de Koning, de Kamer van Koophandel, de gemeente en verschillende ministeries pluizen het bedrijf uit. Zo controleren ze of de arbeidsomstandigheden in orde zijn en of er geen economische delicten zijn gepleegd. Het traject duurt gemiddeld een jaar.

Het predicaat blijft een gunst van de Koning. Een aanvrager krijgt alleen ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord, zonder verdere toelichting. Na 25 jaar of bij tussentijdse wijzigingen wordt bekeken of het predicaat nog van toepassing is.