Oudste fluit van Nederland binnenkort in Huis van Hilde

(27 november 2020)

Een bijzondere archeologische vondst werd vrijdagochtend gepresenteerd in het Rijksmuseum: de Fluit van Warder. De oudste fluit van Nederland – die 500 jaar onder water bewaard is gebleven – is vanaf 18 februari te bewonderen in archeologiemuseum Huis van Hilde.

Een kus uit de 16e eeuw. Zo beschrijft Kate Clark het moment dat zij de Fluit van Warder voor het eerst tegen haar lippen zette. “Wetende dat andere mensen 500 jaar geleden eenzelfde soort geluid uit deze dwarsfluit hebben gebracht met hun eigen lippen. Dat is een zeer intiem en onvergetelijk moment”, aldus een van ’s werelds beste renaissance fluitisten. 

Fluit van Warder

De oudste fluit van Nederland, inmiddels bekend als de ‘Fluit van Warder’, werd in 2017 ontdekt door een archeologisch duikteam van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De duikers vonden de dwarsfluit samen met meer dan 100 andere voorwerpen in een scheepswrak in het Markermeer, ter hoogte van het Noord-Hollandse dorp Warder. Het 14 meter lange scheepje vervoerde hoogstwaarschijnlijk goederen van de grotere schepen in de haven naar de stad. 

Een ware schat 

De ruim 20 betrokken onderzoekers spreken van een ware schat. Archeologen vinden namelijk maar zelden muziekinstrumenten. De fluit afkomstig van Nova Zembla was tot nu toe de oudste fluit in Nederland en dateert uit omstreeks 1590. De Fluit van Warder komt uit het begin van de 16e eeuw, net als andere renaissancefluiten die zijn bewaard in Italië en Oostenrijk. 

De fluit uit het Markermeer is gemaakt uit 1 stuk buxushout van 69 centimeter lang en heeft 6 vingergaten. Ondanks wat beschadigingen is de conditie nog ongekend goed. Dat komt doordat de fluit al die jaren onder het wateroppervlakte heeft gelegen zonder invloed van zuurstof. Echt te bespelen is de fluit helaas niet meer. Fluitbouwer Robert Bando heeft daarom een replica gemaakt die gebruikt kan worden voor demonstraties en verder musicologisch onderzoek. Wat de fluit extra bijzonder maakt, zijn de lange buisstukken van messing aan de uiteinden. Dat was tot nu toe nog onbekend bij renaissancefluiten. Naar de functie van het metaal kunnen de onderzoekers vooralsnog gissen. Bescherming? Klankbeïnvloeding? Reparatie? Of gewoon voor de sier? 

Messing uiteinde Fluit van Warder

Zoektocht naar de eigenaar 

Een bedrukt stukje papier in de fluit – waarschijnlijk gebruikt voor een noodrestauratie – zou weleens naar de eigenaar kunnen leiden. Na zeer uitgebreid onderzoek lijkt de Duitse tekst met Gotische letters afkomstig te zijn uit een boek van een Duitse of Zwitserse uitgeverij. De onderzoekers denken dat de fluit eigendom was van een militair, wie weet een Zwitserse huurling, die in het begin van de 16e eeuw in West-Friesland was. De fluiten werden destijds gebruikt door soldaten om signalen af te geven tijdens de strijd. Maar ook in een huiselijke kring werd de fluit bespeeld, al dan niet samen met 2 of 3 andere fluiten of andere muziekinstrumenten.

Tekst aan binnenkant Fluit van Warder

Huis van Hilde 

De vondsten van het Warder scheepswrak zijn eigendom van de provincie Noord-Holland. Vanaf 18 februari zal de fluit als speciale vondst te zien zijn in de tentoonstelling ‘Leven in lagen, de mens in het Noord-Hollandse landschap’ in archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum. Deze tentoonstelling laat zien hoe het Noord-Hollandse landschap zich heeft ontwikkeld onder invloed van het water en door aanpassingen door de mens. De vondst van een scheepswrak in het Markermeer uit de 16e eeuw illustreert de invloed en kracht van de grote wateren op het landschap van en de handel vanuit Noord-Holland.

De tentoonstelling ‘Leven in lagen’ is van 18 februari tot 5 september 2021 te bezoeken en maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar ‘Ode aan het landschap’.