SHIP opent met nieuwe expositie

(20 november 2020)

De interactieve tentoonstelling in SHIP is uitgebreid met een expositie over selectieve onttrekking.

Op 19 november opent het Sluis Haven Informatie Punt in IJmuiden de deuren weer en kan je de nieuwe expositie ervaren. SHIP neemt je mee in de wereld van selectieve onttrekking. Ga jij de strijd aan met de zouttong?

Selectieve onttrekking

Het zoute water dat via de sluizen in het Noordzeekanaal terecht komt zorgt voor verzilting van het Noordzeekanaal. De nieuwe en grotere zeesluis zorgt straks voor extra toevoer van zout water en daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om verdere verzilting tegen te gaan. Dit kan door selectieve onttrekking. Hiermee zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat een deel van het zoute zeewater, dat meekomt met elke schutting van de nieuwe zeesluis, weer teruggaat naar zee. Als te veel zout water niet wordt afgevoerd, kan dit op den duur ertoe leiden dat het Noordzeekanaal te zout wordt. Dit is nadelig voor de landbouw, natuur en de drinkwatervoorziening. 

Expositie SHIP

Versla de zouttong

In de nieuwe expositie kom je van alles te weten over selectieve onttrekking. Op basis van de verkregen informatie ga je in een game de uitdaging aan met de zouttong. Versla je de zouttong, want dan voorkom je de aantasting van de kwaliteit van het water en het milieu.

Let op: het is alleen mogelijk om SHIP te bezoeken door van te voren een tijdslot op www.ship-info.nl te reserveren (maximaal 4 personen per reservering). Wil je een rondleiding door het vernieuwde SHIP? Laat het van te voren weten via info@ship-info.nl

SHIP

Ben je nieuwsgierig naar de bouw van de grootste zeesluis van de wereld? Wil je meer weten over het Noordzeekanaalgebied en de activiteiten in de havens van Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en IJmuiden? En heb je interesse in de ontwikkelingen in innovatie en duurzaamheid bij de bedrijven langs het Noordzeekanaal? Kom dan naar SHIP, het Sluis Haven Informatie Punt in IJmuiden. Hier laten we de aanpak en ontwikkelingen van de sluisbouw zien en vertellen we over wonen, werken, leren en recreëren in de regio.