Arthur van Dijk: Laat eens een kinderboek zwerven

(30 oktober 2020)

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft inwoners opgeroepen om kinderboeken te laten zwerven. Hij deed dit voor de Kinderzwerfboek Provincie Estafette.

Van Dijk werd vergezeld door kinderen van IKC Het Duet in Uithoorn en de Uithoornse burgemeester Pieter Heiliegers. "Leren lezen en plezier krijgen in lezen is de basis van onze ontwikkeling. Het vormt je en geeft instrumenten om manager te zijn van 'je eigen toekomst'. Tijdens school maar vooral ook in je verdere leven. Daarom roep ik vandaag iedereen in Noord-Holland op om ook in de kast te kijken en kinderboeken te laten zwerven", aldus de cvdK. 

Boek mee

Hij gaf daarna het stokje door aan zijn collega in Zuid-Holland, commissaris van de Koning Jaap Smit. Het fictieve estafettestokje werd vergezeld door een echt kinderboek: 'Vloek van het zwarte water' van Hans Kuyper. Dit boek verscheen in 2015 ter gelegenheid van de opening van archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum en werd mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland. 

Kinderzwerfboek NH
Arthur van Dijk overhandigt een Kinderzwerfboek aan Yorell uit groep 6.

Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, startte in april 2019 de Provincie Estafette in Drenthe. Gedurende twee jaar bezoekt Kinderzwerfboek alle provincies. De commissaris van de Koning roept inwoners dan op om boeken 'uit zwerven' te sturen. 

Leeskilometers maken

Volgens de leesmonitor loopt 24% van de Nederlandse 15-jarigen het risico om laaggeletterd te worden. Eén van de oorzaken van een taalachterstand bij kinderen is dat ze onvoldoende lezen. In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. Leeskilometers maken is ontzettend belangrijk. Kinderen die 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Boeken lezen zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. 

Meedoen kan door kinderboeken te laten zwerven op een zelfgekozen plek of in een van de 560 KinderzwerfboekStations in Noord-Holland. Deze vind je bij o.a. scholen, buurthuizen, kinderenboerderijen en speeltuinen. Meer informatie staat op www.kinderzwerfboek.nl