“Cultuurmakers, doe een beroep op het Prins Bernhard Cultuurfonds”

(08 oktober 2020)

Met koning Willem-Alexander op de eerste rij vierde het Prins Bernhard Cultuurfonds donderdag in Haarlem haar 80e verjaardag. Vlak voor de bijeenkomst riep commissaris van de Koning Arthur van Dijk cultuurmakers op om een beroep te doen op het fonds.

Optreden tijdens de viering van het 80-jarig bestaan van het Prins Bernhard Cultuurfonds
Foto: Jorrit Lousberg

Nieuwslezer Simone Weimans presenteerde het coronaproof verjaardagsfeestje in de Lichtfabriek. Soepel dirigeerde zij de aanwezigen en livestreamkijkers donderdagmiddag langs hoogtepunten van 80 jaar Prins Bernhard Cultuurfonds. Onder meer The Ruggeds en Elten Kiene traden op. Zij wonnen dit jaar Cultuurfondsprijzen. Aan het eind van de viering onthulde koning Willem-Alexander een kunstwerk van modeontwerper Bas Kosters.

Spitfires en schepen

“Cultuur kruipt waar het niet gaan kan”, zei acteur Gijs Scholten van Aschat in een toespraak. Hij memoreerde uiteraard de bijzondere geboorte van het fonds. In 1940 bedachten naar Londen uitgeweken landgenoten een plan om geld in te zamelen voor de bevrijding van Nederland. Dit private fonds, met Prins Bernhard als regent, haalde in WO II meer dan 20 miljoen gulden op voor oorlogsmaterieel zoals Spitfire vliegtuigen en schepen.  
Na de bevrijding groeide het fonds uit tot het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen maakt het fonds jaarlijks ruim 3.500 cultuur- en natuurprojecten in Nederland mede mogelijk. Elke provincie heeft een eigen afdeling met een onafhankelijk bestuur en provinciemedewerkers bij het kabinet die de aanvragen coördineren en van advies voorzien.

De cvdK zit het provinciale afdelingsbestuur voor. “Een interessante taak en heel leuk om te doen”, aldus Van Dijk. “We hebben immers ruim 1 miljoen euro per jaar weg te geven. Ik zie erop toe dat grote en kleine cultuur- en natuurprojecten in de hele provincie goed worden vertegenwoordigd. Van Amsterdam tot de Kop van Noord-Holland en van ’t Gooi tot Zuid-Kennemerland.“

Kippenvelmoment

“Cultuur is van levensbelang”, vervolgde Van Dijk. “Het is overal om ons heen. Het heeft ons gemaakt tot wie we zijn en hoe we met elkaar omgaan. Cultuur kan inspireren, betoveren, verwonderen en aan het denken zetten. Sommige uitvoeringen ontroeren je zo dat ze je de rest van je leven bijblijven. Elk kippenvelmoment is weer een nieuw nummer op de langspeelplaat van je leven. Dans en muziek raken mij persoonlijk het meest. Zelfs van goed gespeelde live heavy metal kan ik enorm genieten.” 

Koning Willem-Alexander en modeontwerper Bas Kosters.
Koning Willem-Alexander onthulde een kunstwerk van modeontwerper Bas Kosters (foto: Jorrit Lousberg).

Het jubileum van het Prins Bernhard Cultuurfonds was voor Van Dijk het voorlopige hoogtepunt onder zijn voorzitterschap. Toch had hij ook gemengde gevoelens. “Omdat tegelijkertijd het dieptepunt gaande is. De coronacrisis heeft een verschrikkelijke uitwerking op de culturele sector. Veel projecten die wij ondersteunen zijn afgelopen tijd afgelast of konden maar op heel kleine schaal plaatsvinden.”

Serieus geld

Volgens Van Dijk bepaalt cultuur de “sfeer, geur en kleur van steden en dorpen.” Daarom riep hij cultuurmakers op om een aanvraag in te dienen bij het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland.

Van Dijk: “Dit geldt niet alleen voor bekende musea of poppodia, maar vooral ook voor de vele kleine stichtingen en verenigingen die onze provincie rijk is. Denk aan zangkoren, historische verenigingen of kleinschalige natuurprojecten waarvoor vaak vele vrijwilligers zich inzetten. We beoordelen de aanvragen nu wat coulanter. In coronatijd moeten zoveel mogelijk gezelschappen blijven staan. Zelfs met kleine bedragen kunnen grote dingen worden gedaan. € 2.000 lijkt weinig, maar voor een plaatselijke toneelclub is het serieus geld. Daarom zeg ik: doe het, probeer het, dien een aanvraag in.”

Ga voor meer informatie naar de aanvraagpagina.