Historische beeldcollectie Noord-Holland aangevuld met foto’s en prenten

(09 oktober 2020)

De tentoonstelling ‘Nieuw Licht’ laat de nieuwste aanwinsten zien van de Provinciale Atlas Noord-Holland.

De bijzondere collectie is aangevuld met diverse prenten van onder andere het interieur van de kerk in Edam, het Jan Roothoofts Hofje en het Oudevrouwen en –mannen Gasthuys in Alkmaar en de Muiderpoort. Er zijn ook foto’s toegevoegd aan de collectie. 

Regulierspoort  Prent: Reinier Zeeman, Regulierspoort in Amsterdam in 1617

De Provinciale Atlas Noord-Holland geeft een visuele afspiegeling van de geschiedenis van de provincie Noord-Holland. Oude stads- en landschapsbeelden, kaarten, moderne foto’s: allemaal geven ze een uniek beeld van hoe het verleden eruit zag. De collectie is eigendom van de provincie Noord-Holland. Het Noord-Hollands Archief beheert en presenteert de beeldcollectie van de provincie Noord-Holland die bestaat uit meer dan 82.000 prenten, tekeningen, kaarten en foto’s vanaf de 16e eeuw. De collectie groeit elk jaar. 

(Web)expositie

De tentoonstelling ‘Nieuw Licht’ laat de nieuwste aanwinsten voor deze collectie van het afgelopen jaar zien en geeft antwoord op de vraag wat de achtergrond is van deze nieuwe objecten en hoe zij in de collectie passen. 

Hergebruik karakteristieke en monumentale panden - deDakkas HaarlemFoto: Lars van den Brink, hergebruik karakteristieke en monumentale panden - deDakkas Haarlem in 2019

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot en met 4 november 2020 in het Noord-Hollands Archief, Janskerk, Jansstraat 40, 2011 RX Haarlem. Toegang is van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur en op zaterdag 17 oktober van 9 tot 16 uur. In verband met de maatregelen tegen het coronavirus kan slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd de tentoonstelling bezoeken. U kunt een tijdvak voor bezoek reserveren via communicatie@noord-hollandsarchief.nl

Alvast benieuwd naar een aantal objecten? Bekijk dan de Webexpositie!

Meer weten over de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland? Ga naar de Beeldbank en zoek op ’Provinciale Atlas’, of bekijk de diversiteit van deze collectie via het collectieoverzicht.