Kennisplatform voor vrijwilligersvervoer in Noord-Holland
(08 oktober 2020)
In Noord-Holland wordt een uniek platform opgezet dat vrijwilligers van vervoersverenigingen (zoals de buurtbussen, ZoefZoef Haarlem Zonnebloem of Hugohopper), gemeenten en welzijnsorganisaties helpt bij het opzetten of in stand houden van vrijwilligersvervoer. De provincie steunt de ontwikkeling van dit kennisplatform met ruim € 150.000.
Gedeputeerde Jeroen Olthof (Mobiliteit en Bereikbaarheid): “Vrijwilligersvervoer vormt een waardevolle aanvulling op het openbaar vervoer en Wmo-vervoer. Het zorgt ervoor dat meer mensen, bijvoorbeeld ouderen of personen met een beperking, kunnen meedoen in de samenleving. De provincie wil de ruim 50 vrijwillig-vervoerorganisaties in Noord-Holland via dit nieuwe kennisplatform ondersteunen met informatie, advies, meer samenwerking en kennisuitwisseling. Ook nieuwe vervoersinitiatieven kunnen hier met hun vragen terecht.”
Vrijwilligersvervoer
Het vrijwilligersvervoer in Noord-Holland (inclusief de buurtbussen) vervoerde tot voor kort gezamenlijk naar schatting zo’n 700.000 passagiers per jaar. Voorbeelden zijn de buurtbussen, de Zoefzoef in Haarlem, de Hugohopper in Heerhugowaard en de Zonnebloem in Schagen. Bij deze vrijwillig-vervoerorganisaties is veel kennis en ervaring aanwezig, maar deze wordt nauwelijks gebundeld of onderling uitgewisseld. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om vrijwilligers te werven.
Sinds maart van dit jaar rijden vanwege de coronamaatregelen onder andere de buurtbussen niet meer. Juist nu is zo’n platform met praktische handvatten en nieuwe ideeën voor het vrijwilligersvervoer daarmee nog waardevoller.
Netwerk
Het nieuwe kennisplatform biedt ondersteuning en advies aan bestaande vervoersverenigingen, nieuwe initiatieven (bijvoorbeeld een groep inwoners die een vervoersdienst willen opzetten), gemeenten en zorg- en welzijnsinstellingen die willen samenwerken met het vrijwilligersvervoer. Het doel is de opzet van een netwerk van alle vrijwillig-vervoerorganisaties met partijen die kunnen ondersteunen, zoals fondsen. Kennis en informatie wordt beschikbaar gesteld in de vorm van onder meer toolkits, workshops en nieuwsbrieven.
Henny van Haren zegt op 14-10-2020 16:55
L.S.
Ik mis in dit nieuwsbericht dat het kennisplatform ook de diverse ( potentiële) passagiers / doelgroepen wijst wat de mogelijkheden zijn, zodat zij zich kunnen oriënteren welk vervoer er in het dorp c.q. stad is en hoe zij eventueel lid kunnen worden dan wel hoe zij het vervoer kunnen bestellen.
Het moet een platvorm worden om eenieder de " weg " te wijzen. Juist via het internet kan NH eenieder wijzen op de mobiliteits-mogelijkheden in NH.
Met vriendelijke groet Henny van Haren