Let it snow

(21 oktober 2020)

Laat de winter maar komen. Op 8 plekken in Noord-Holland zijn de strooiwagens en sneeuwploegen getest.

De strooiers hebben proefrondes gereden en zijn helemaal klaar om deze winter de provinciale wegen in Noord-Holland veilig te houden.

Gedeputeerde Olthof in Overveen

Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid, Jeroen Olthof, was er in Overveen bij: “Indrukwekkend om te zien wat er allemaal komt kijken bij gladheidsbestrijding. Ik wens onze zoutstrooiers én weggebruikers een mooie en veilige winter toe.” 

Op 1 november start officieel het strooiseizoen. Vanaf 8 plekken in Noord-Holland staan chauffeurs, strooiwagens, sneeuwploegen en zoutbergen klaar om bij (dreigende) gladheid uit te rukken om de provinciale wegen veilig begaanbaar te houden. Voorafgaand aan de start van het strooiseizoen worden de wagens, systemen en benodigdheden voor het strooien gecheckt en getest tijdens de jaarlijkse vlootschouw. Steunpunt Overveen, langs de Westelijke Randweg Haarlem, had op 20 oktober 2020 als laatste zijn vlootschouw.

Wanneer strooien

De temperatuur van het wegdek en de aanwezigheid van neerslag (veel vocht) bepalen of er wel of niet gestrooid moet worden. De provincie strooit preventief, dus voordat het glad wordt. De provinciale wegen worden bewaakt met behulp van een gladheidsmeldsysteem. Het gladheidsmeldsysteem bestaat uit 31 meetpunten, verspreid over Noord-Holland, die onder andere de geleiding en de temperatuur van het wegdek weergeven. Op basis van deze gegevens en de weersvoorspelling vanuit een meteorologische dienst waarmee wordt samengewerkt, beslist de gladheidcoördinator om wel of niet een strooi-actie op te starten.

Een strooi-actie duurt zo’n 3,5 uur vanaf de oproep totdat alle strooiwagens weer binnen zijn. Bij een preventieve actie gaan 34 grote strooiers en 34 fietspadstrooiers op pad. Bij sneeuwval worden naast deze strooiwagens nog eens 30 grote strooiers en 8 vrachtwagens met ploegen ingezet.

Het strooiseizoen start 1 november en eindigt 31 maart. De provincie heeft 8 steunpunten van waaruit strooiacties worden opgezet: Heerhugowaard, Uitgeest, Middenbeemster, Overveen, Weesp, Hoofddorp, Hoorn en De Stolpen.

Voorafgaand aan het strooiseizoen vindt de vlootschouw plaats. Hierbij kijken de chauffeurs onder andere naar het materiaal, of deze roestvrij is en/of dat er geen aangekoekt zout vastzit, waardoor de wagens kunnen vastlopen. Na de check voeren de chauffeurs testritten uit. Ook worden de computersystemen gecontroleerd en de silo’s met zout gecheckt. Voor de start van het strooiseizoen is bij elk steunpunt een vlootschouw gehouden. Met de laatste vlootschouw in Overveen zijn alle wagens, systemen en andere benodigdheden getest en is de provincie Noord-Holland helemaal klaar voor de winter.