Noord-Holland viert 75 jaar Verenigde Naties

(16 oktober 2020)

De provincie Noord-Holland geeft komende week aandacht aan het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. De VN is opgericht in het jaar dat Nederland werd bevrijd. Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid zijn belangrijke oprichtingsidealen van de VN.

Tot zaterdag 24 oktober, de oprichtingsdag van de VN, schenkt ons land aandacht aan het belang van deze idealen en de rol die de VN hierin heeft gespeeld. En de rol die iedereen hierin kan spelen, de afgelopen 75 jaar, vandaag, en morgen. Het programma omvat 75 verhalen, blauwe uitlichting van gebouwen, een NPO tv-uitzending en een gelivestreamd evenement vanuit het Vredespaleis in Den Haag.

Vanaf komende maandag tot en met zaterdag 24 oktober worden in heel Nederland markante plekken en iconische gebouwen blauw uitgelicht, van Sint Janskathedraal in Den Bosch tot de Martinitoren in Groningen. Ook het Noord-Hollandse Provinciehuis, Paviljoen Welgelegen, aan de Dreef in Haarlem wordt ’s avonds blauw belicht, de kleur van de Verenigde Naties.

75 jaar VN in 75 verhalen

Op het Stationsplein in de provinciehoofdstad Haarlem staat een expositie als onderdeel van het landelijk initiatief ‘75 jaar VN in 75 verhalen’. In de verhalen, van onder meer de kleindochter van medegrondlegger Eleanor Roosevelt, Nina Roosevelt-Gibson, generaal van de VN-troepen Patrick Cammaert, hulpverlener Arjan Erkel en schrijver Arnon Grunberg, wordt ingegaan op de grondbeginselen van de VN zoals medemenselijkheid, solidariteit en de gezamenlijke inspanning voor vrede en veiligheid. 75 indrukwekkende getuigenissen die een blijvende indruk achterlaten. 

tentoonstelling haarlem

In Haarlem staat het verhaal van Patrick Cammaert centraal. Patrick Cammaert (1950), generaal-majoor der Mariniers buiten dienst, was betrokken bij VN-missies in onder andere Cambodja, Congo, Ethiopië, Eritrea en Bosnië-Herzegovina. In Jemen leidde hij eind 2018 de VN-missie die het staakt-het-vuren moest vormgeven. "Zolang ik denk dat ik nog een verschil kan maken, zal ik blijven gaan", aldus Cammaert. De tentoonstelling op het Stationsplein is te zien van 17 oktober tot en met 29 november.

Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland: "De huidige pandemie kent geen grenzen en raakt de hele wereldbevolking. Het laat zien dat de Verenigde Naties van groot belang zijn voor internationale samenwerking op het gebied van gezondheid. En dat geldt ook voor andere terreinen waar de Verenigde Naties actief zijn zoals mondiale veiligheid, de wereldeconomie, onderwijs, internationaal recht en mensenrechten." 

 

 

Uitgelicht