Dakota-vliegramp herdacht in provincietuin

(25 september 2020)

In de binnentuin van het provinciehuis is vanmorgen de Dakota-vliegramp herdacht. Bij die ramp in 1996 stortte een Dakota-vliegtuig neer in de Waddenzee. Daarbij overleden alle 32 inzittenden, onder wie 23 medewerkers van de provincie Noord-Holland.

Herdenking Dakota-ramp

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, directeur B&U Lindy Molenkamp en Linda van den Nieuwendijk, namens personeelsvereniging Kontakt, legden bloemen bij het gedenkteken van de vliegramp.

Monument

Vliegramp 1996

Op 25 september 1996 stortte de Douglas DC-3 (een zogenoemde ‘Dakota’) PH-DDA van de Dutch Dakota Association (DDA) neer in de Waddenzee. Alle 32 inzittenden kwamen om het leven, waaronder 23 medewerkers van de toenmalige dienst Wegen, Verkeer en Vervoer van de provincie Noord-Holland. Ook enkele medewerkers van DDA en Ballast Nedam namen deel aan de vlucht van Schiphol naar Vliegveld Texel en weer terug. Op de terugreis van Texel naar Schiphol viel boven de Waddenzee de linker motor uit. Rond 16.45 uur stortte het toestel neer op de zandplaat Lutjeswaard ten noorden van Den Oever, op 18 kilometer van Den Helder.