Dakota-vliegramp vrijdag 25 september 2020 herdacht in provincietuin

(21 september 2020)

Op vrijdag 25 september 2020 is het 24 jaar geleden dat de Dakota-vliegramp plaatsvond. De binnentuin van het provinciehuis is vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur toegankelijk voor nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp en andere belangstellenden.

Zij kunnen dan het gedenkteken van de vliegramp bezoeken en bloemen leggen, met inachtneming van de geldende coronaregels.

Om 9.00 uur worden bij het gedenkteken bloemen gelegd door achtereenvolgens commissaris van de Koning Arthur van Dijk, namens het provinciebestuur, directeur Lindy Molenkamp, namens de directie Beheer & Uitvoering, en Linda van den Nieuwendijk, namens de personeelsvereniging.

Gedenkteken van de Dakota vliegramp van 1996 in de tuin van het provinciehuis in Haarlem
Gedenkteken van de Dakota-vliegramp van 1996. 

Vliegramp 1996

Op 25 september 1996 stortte de Douglas DC-3 (een zogenoemde ‘Dakota’) PH-DDA van de Dutch Dakota Association (DDA) neer in de Waddenzee. Alle 32 inzittenden kwamen om het leven, waaronder 23 medewerkers van de toenmalige dienst Wegen, Verkeer en Vervoer van de provincie Noord-Holland. Ook enkele medewerkers van DDA en Ballast Nedam namen deel aan de vlucht van Schiphol naar Vliegveld Texel en weer terug. Op de terugreis van Texel naar Schiphol viel boven de Waddenzee de linker motor uit. Rond 16.45 uur stortte het toestel neer op de zandplaat Lutjeswaard ten noorden van Den Oever, op 18 kilometer van Den Helder.