Globaliser van start: ‘Dit programma zet ons op scherp’

(24 september 2020)

Hoe kun je de stap zetten naar buitenlandse markten? Dat is de vraag die centraal staat in de Globaliser Sustainable Solutions. DutchBasecamp en de provincie Noord-Holland begeleiden in dit programma 8 snelgroeiende ondernemers bij het bestormen van de internationale markt.

Deelnemers tijdens de eerste globalisersessie in Haarlem.

16 september was de eerste sessie van de globaliser in Haarlem. Het programma duurt in totaal 11 weken, waarin de ondernemers in totaal 4 keer bij elkaar komen. Elke sessie schuiven er experts aan die hun kennis en ervaringen delen. Tussen de sessies door gaan de ondernemers aan de slag met huiswerk en ontvangen ze 1-op-1 coaching. Doel is dat de deelnemers aan het eind van het programma een strategie hebben voor het uitbreiden van hun bedrijf op internationale schaal.

‘We gaan hier veel leren’

Een van de deelnemende bedrijven is Greener Power Solutions. Dieter Castel, mede-oprichter van het bedrijf: “Wij leveren, waar nog geen energie voorhanden is groene schone energie met behulp van batterijen. Deze energie is groener dan de energie die geleverd wordt door dieselgeneratoren.” De eerste dag van het programma bevalt hem meteen goed. “We denken na over ons product, hoe we dat in de markt moeten zetten, en of en hoe we ons bedrijf internationaal kunnen opschalen. Dat zijn voor ons hele actuele vragen. En het helpt ons weer verder op weg.” Dat er andere bedrijven aanwezig zijn helpt ook: “We kennen al een paar deelnemers, maar in de koffiepauzes leren we ook de andere bedrijven kennen. Zo kun je goed netwerken en je leert van elkaar.” Al met al is hij erg te spreken over het programma. “Ik vind het echt tof dat de provincie zich hier mee bezig houdt en ik denk dat we hier veel gaan leren.”

‘We moeten de internationale markt nog verkennen’

Rogier Burger, die samen met de Thijs van Leeuwen namens VanderSat bij het programma aanwezig is, onderschrijft dat. Hun bedrijf houdt zich bezig met het verzamelen van data over water. “Wij kijken naar water vanuit satellieten. Deze satellieten kan iedereen in principe gebruiken, maar de data zelf is in een heel slecht leesbaar format beschikbaar. Wij verzamelen de data en verrijken deze met een gepatenteerd algoritme. Daardoor kunnen we heel nauwkeurig kijken naar water in de bovenste 10 centimeter boven de grond.” Rogier vertelt dat deze data nuttig is voor veel partijen. “Het is onder andere behulpzaam voor de landbouw: een boer kan aan de hand van de data beter irrigeren. Ook bedrijven kunnen op basis van de voorspellingen van onze data beter inschatten wat de productie zal zijn. Maar het is bijvoorbeeld ook nuttig voor verzekeraars die droogte willen verzekeren.”

Net als bij Greener Power Solutions is de vraag hoe ze internationaal gaan opschalen erg actueel. “We produceren in principe data voor de hele wereld, maar we moeten de internationale markt nog goed verkennen. Dit programma zet ons op scherp.” Ook Burger merkt dat het helpt dat er andere bedrijven aanwezig zijn. “Hoewel iedereen een ander product aanbiedt, merk je wel dat er overlap is in de vraag hoe je jouw bedrijf verder gaat ontwikkelen. Door met elkaar te sparren kom je  verder. Daarnaast is het fijn dat er een adviseur met veel kennis van zaken en ervaring vanuit het programma aanwezig is. Daar hebben wij heel veel aan.”

Meer informatie

Benieuwd welke bedrijven nog meer deelnemen aan de Globaliser Sustainable Solutions? Bekijk dan het artikel op de website van DutchBasecamp.