Start werkzaamheden fietstunnel Legmeerdijk

(15 april 2021)

Op maandag 12 april 2021 zijn de werkzaamheden van de bouw van de fietstunnel bij de Legmeerdijk in Aalsmeer gestart. De aanleg van de fietstunnel is onderdeel van HOVASZ en zorgt er voor dat (brom)fietsers zonder verkeerslichten straks in één keer veilig kunnen doorrijden. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind 2021.

De circa 110 meter lange fietstunnel is alleen bedoeld voor brom- en fietsverkeer. Het ontwerp is zo gemaakt dat het ruim oogt, onder andere door de schuine wanden van de onderdoorgang. De extra verlichting zorgt er voor dat de tunnel overzichtelijk blijft. 

Op 12 april 2021 is de aannemer begonnen met het aanbrengen van de damwanden. Door dit in twee fases uit te voeren, kan het verkeer op de Legmeerdijk altijd langs de werkzaamheden rijden. Voor de overige verkeersdeelnemers verandert er tijdens de werkzaamheden aan de fietsonderdoorgang ook niets, omdat er binnen de huidige afzettingen gewerkt wordt. Voor fietsers blijft de omleidingsroute via het terrein van Royal Flora Holland gelden.

werkzaamheden fietsonderdoorgang Legmeerdijk

Het project HOVASZ

De nieuwe fietsonderdoorgang is onderdeel van het project HOVASZ (Hoogwaardig Openbaar Vervoerverbinding Aalsmeer - Schiphol-Zuid). De nieuwe HOV-verbinding is een onderdeel van het regionale HOV-netwerk R-net en biedt reizigers frequent, comfortabel en betrouwbaar busvervoer. Naast de busbaan worden de N196 in de Haarlemmermeer, de Burgemeester Kasteleinweg in Aalsmeer en de Koningin Maximalaan in Uithoorn, inclusief de fietspaden, opnieuw ingericht als een tweebaansweg voor lokaal bestemmingsverkeer. Een grote verbetering voor de leefbaarheid, bereikbaarheid en de veiligheid in Aalsmeer.

Het project HOVASZ is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Aalsmeer, Haarlemmermeer, Uithoorn en de Vervoerregio Amsterdam. De aannemer is Dura Vermeer. HOVASZ wordt naar verwachting eind 2021 in gebruik genomen.

werkzaamheden fietsonderdoorgang Legmeerdijk