De basculekelder van Brug Ouderkerk op z’n plaats geduwd

(23 augustus 2021)

De basculekelder van de nieuwe Brug Ouderkerk is op 19 en 20 augustus 2021 naar zijn definitieve plaats in de Amstel geduwd.

De basculekelder maakt onderdeel uit van de nieuwe brug over de Amstel in de N522 tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel. Sinds mei is de kelder aan de oever bij de brug opgebouwd en op vrijdag 20 augustus verplaatst en in de Amstel afgezonken. 

Een basculekelder, is een kelder die nodig is om het tegengewicht, die de nieuwe brugklep kan openen en sluiten, onzichtbaar weg te werken. Sinds mei 2021 bouwt de aannemer de basculekelder van de nieuwe Brug Ouderkerk op de (oostelijke) oever naast de brug. Door het daar te bouwen wordt zowel het vaar- als het wegverkeer minimaal gehinderd. Op 19 en 20 augustus is de kelder cm na cm over een rails geschoven boven de Amstel. Daar is het gevaarte afgezonken in de Amstel om vervolgens verder afgebouwd te worden. Via een time-lapse is de hele operatie goed te volgen.

Video brug OuderkerkKlik op de video om te zien hoe dat afzinken in zijn werk gaat

Brug Ouderkerk

De werkzaamheden voor de basculeburg maken deel uit van de vernieuwing van de Brug Ouderkerk. De provincie Noord-Holland vernieuwt de brug over de Amstel in de N522 tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel en vervangt deze door twee nieuwe bruggen. De noordelijke brug krijgt een rijstrook voor verkeer richting Amstelveen, de zuidelijke brug krijgt een rijstrook voor het verkeer naar Amsterdam en een rijstrook voor afslaand verkeer naar het Hoger Einde-Noord. Tegelijkertijd met het werk aan de brug vinden er aanpassingen plaats aan de aansluitende wegen en fietspaden. Hierdoor verbetert de verkeersveiligheid rondom de brug en stroomt het verkeer op de provinciale weg beter door. 

De vernieuwing van de Brug Ouderkerk is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Amstelveen en Ouder-Amstel en de Vervoerregio Amsterdam. De werkzaamheden worden door de aannemer Bouwcombinatie brug Ouderkerk uitgevoerd en zijn halverwege 2023 afgerond.

afzinken basculekelder Brug OuderkerkAfzinken basculekelder Brug Ouderkerk

Meer informatie

Met vragen over de werkzaamheden kunnen (vaar)-weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of per mail servicepunt@noord-holland.nl. Alle up-to-date informatie over de voortgang en uitvoering van de werkzaamheden is te vinden in de bouw app van de aannemer: N522 BOK. De werkzaamheden zijn ook te volgen via www.noord-holland.nl/brugouderkerk of de regionale Facebookpagina @AmstellandMeerlanden